Liviu Marian Pop, preşedintele Comisiei pentru Muncă, Familiei şi Protecţiei Sociale a Senatului, a declarat miercuri, la Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor de la Braşov, că trebuie echilibrate discrepanţele majore existente între şcolile din mediul urban şi cele din mediul rural.
„Problema majoră a tinerilor din astăzi este cea legată de şomaj plecând de la ceea ce se spune şi ce avem în Uniunea Europeană, în condiţiile în care unul din trei tineri reuşeşte să-şi găsească un loc de muncă la vârsta cuprinsă între 15-34 de ani. În acelaşi timp, faptul că realitatea din România ne spune azi că avem două şcoli, pentru că jumătate dintre elevi învaţă în mediul rural, ne obligă să gândim un sistem echilibrat în aşa fel încât să eliminăm discrepanţele majore care există în sistemul de învăţământ, între şcoala rurală şi şcoala urbană sau periurbană, pentru că nu întotdeauna şcoala din mediul urban arată aşa cum ne-o dorim cu toţii. Vă urez succes în tot ce întreprinde-ţi şi mulţumesc pentru colaborarea pe care am avut-o cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor”, a spus Liviu Marian Pop.
La Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Elevilor, care se desfăşoară în perioada 4-7 februarie la Braşov, participă peste 200 de elevi din 41 de judeţe ale ţării şi din municipiul Bucureşti. La deschiderea lucrărilor care au început miercuri, în sala festivă a Colegiului Naţional Andrei Şaguna au mai luat parte reprezentanţi ai autorităţilor locale, cadre didactice, reprezentanţi din conducerea Consiliului Naţional al Elevilor. În zilele următoare va fi aleasă noua conducere a Consiliului Naţional al Elevilor, se vor prezenta rapoartelor de activitate, vor avea loc ateliere de lucru privind strategia de funcţionare a acestui organism.
„Mă bucur că sunteţi la fel de energici, la fel de constructivi, obiectivi şi la fel de optimişti, lucruri de care aveţi nevoie pentru că fără acestea nu o să reuşiţi niciodată să schimbaţi România .Ceea ce aţi făcut în ultimii doi ani de zile este o dovadă că vocea dumneavoastră a fost ascultată, apreciată şi de foarte, foarte multe ori regăsită în actele normative aprobate. Îmi doresc ca alături de viitoarea conducere pe care o s-o alegeţi în zilele următoare să aveţi cât mai multe realizări. Noi, cei în vârstă de 40 de ani am fost educaţi într-un regim comunist şi am fost obligaţi apoi să lucrăm într-un sistem capitalist, în schimb, dumneavoastră sunteţi produsul şcolii capitaliste. Dacă astăzi vă place cum v-a educat şcoala românească, înseamnă că aceasta este bună. Dacă însă vă uitaţi în urmă şi spuneţi că nu vă place ce aţi făcut în clasa a treia sau că nu aţi făcut bine un lucru în clasa a şaptea sau în clasa a XII-a, înseamnă că mai avem mult de lucru în zona aceasta”, a mai spus Liviu Marian Pop. El a mai adăugat rezolvarea problemei depolitizării învăţământului şi-o doreşte de 24 de ani şi că ar trebui făcută cât mai repede.
La rândul ei, preşedinta Consiliului Naţional al Elevilor, Iulia Flavia Miron, care îşi va depune mandatul în cadrul Adunării Generale, i-a îndemnat pe elevii prezenţi să fie uniţi şi responsabili în continuare şi să lupte mai departe pentru idealurile lor. „Au fost câteva obiective pe care noi ni le-am asumat şi care vor trebui duse mai departe de viitoarea generaţie, şi anume Statutul elevului şi obţinerea dreptului de vot în Consiliul de Administraţie a reprezentantului elevilor, dar am încredere în cei care vor prelua conducerea Consiliului Naţional al Elevilor”, a spus ea Iulia Flavia Miron. AGERPRES