Trei candidaţi pentru funcţia de rector al Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa

univ_resita.jpgTrei candidaţi sunt în competiţia pentru funcţia de rector al Universităţii “Eftimie Murgu” din Reşiţa, după ce prof. univ. dr. ing. Doina Frunzăverde şi-a încheiat cele două mandate şi, conform statutului, nu mai poate candida pentru această funcţie.

“M-am înscris în cursă pentru că vreau ca UEM să îşi continue prezenţa în regiune. Cei 45 de ani de învăţământ la Reşiţa ne spun că avem tradiţie şi ne îndreptăţesc spre continuitate. Doresc să ne refacem imaginea, să îmbunătăţim calitatea programelor de studii şi să redevenim ceea ce am fost, pentru ca studenţii şi opinia publică să creadă în capacitatea noastră de a performa”, a declarat decanul Facultăţii de Ştiinţe Economice, Venera Manciu, unul dintre candidaţi.

La rândul său, Eugen Răduca, directorul Departamentului de Energie Electrică şi Informatică, spune că doreşte să fie rector al Universităţii Eftimie Murgu din Reşiţa, şi pentru a împiedica dispariţia acestei instituţii de învăţământ, prin fuziunea cu Universitatea de Vest Timişoara. “Principalul obiectiv este acela ca universitatea să rămână independentă. Miza acestor alegeri este clară: independenţă sau fuziunea cu UVT, care din punctul meu de vedere înseamnă dispariţia, într-un timp mediu sau lung a universităţii”, a afirmat Eugen Răduca.

De asemenea, şi fostul decan al Facultăţii de Inginerie, Sava Ianici, este de părere că un proces de fuziune cu UVT este ireversibil, fapt pentru care susţine în continuare independenţa şi autonomia universităţii reşiţene. “Mi-am depus această candidatură, pentru funcţia de rector, pentru că doresc o schimbare a acestei universităţi, ca urmare a evenimentelor regretabile care s-au întâmplat în vara anului 2015 şi consider că studenţii noştri, colegii mei, dar şi comunitatea locală şi regională merită acest lucru. Lucrez în această universitate de 30 de ani şi consider că trebuie să mergem în continuare pe baza independenţei şi autonomiei universitare, să fim de sine stătători şi consider că pot să rezolv problema financiară precară în care se află, în momentul de faţă, universitatea”, a precizat Ianici, cel de-al treilea candidat.

După dezbaterea publică asupra proiectelor de management ale celor trei candidaţi, desfăşurată luni, la Reşiţa, va urma, miercuri, 3 februarie, alegerea propriu-zisă, la care pot participa cadrele didactice titulare, cercetătorii cu norma de bază în instituţie şi reprezentanţi ai studenţilor. AGERPRES