Trei licee timişorene au rămas fără autorizaţie de funcţionare

Liceele “N. Lenau”, “J.L. Calderon” şi “C.D. Loga” din Timişoara nu au autorizaţie de funcţionare şi nici nu o vor primi din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, pentru că sunt supuse unor lucrări ample de reabilitare.

“Aceste licee au avut autorizaţie sanitară, dar din cauza lucrărilor care se vor desfăşura pe parcursul anului şcolar îşi vor pierde această autorizaţie. Unele dintre ele, cu anumite clase, vor fi obligate să se mute în alte unităţi de învăţământ până se termină lucrările. La aceste licee se fac lucrări de reabilitare ample, care nu pot fi terminate într-o vacanţă şcolară. Lucrările începute sunt parţial finanţate de primărie, dar sunt şi proiecte depuse pe POR la Agenţia de Dezvoltare Regională şi în momentul de faţă sunt în jurizare. Dacă vor primi finanţare, lucrările vor continua”, a declarat miercuri presei Halasz Francisc, inspector şcolar general adjunct.

Potrivit lui Halasz, doar la Liceul german “N. Lenau” se are în vedere mutarea anumitor clase. Şi la Liceul maghiar “Bartok Bela” au fost câteva probleme, însă copiii au fost relocaţi la liceul sârbesc, aflat în apropiere.

Primarul Nicolae Robu susţine că Banca de Credit pentru Reconstrucţie a Germaniei oferă Primăriei Timişoara 5.000.000 de euro pentru reabilitarea clădirilor istorice, prioritate având liceele de elită care-şi desfăşoară activitatea în clădiri cu valoare de patrimoniu. “Am reuşit să includem pe lista clădirilor care vor beneficia de bani Liceele “Lenau”, “Calderon” şi “C.D Loga”, pentru că sunt într-un stadiu avansat de degradare. Unele dintre ele pun în pericol siguranţa elevilor şi a angajaţilor”, spune Robu.

În judeţ, în prezent, sunt 31 de unităţi de învăţământ neautorizate, dintre care 15 pot fi autorizate, dar se aşteaptă documentaţiile în zilele următoare, iar celelalte nu au nicio şansă de autorizare, întrucât nu au apă curentă. Cu toate acestea, şcolile se vor deschide pe 15 septembrie şi vor funcţiona pe responsabilitatea directorului, respectiv a primăriilor, care vor încerca să asigure apa potabilă. AGERPRES