Rectorii Universităţii din Bucureşti, prof. Mircea Dumitru, Universităţii „Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca, acad. prof. Ioan Aurel Pop, şi Universităţii din Vest din Timişoara, prof. Marilen Pirtea, protestează faţă de intenţia anunţată de conducerea Institutului Limbii Române de a schimba componenţa Consiliului de coordonare a instituţiei.

Cei trei rectori arată, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Educaţiei Liviu Pop, că solicitarea de înlocuire a membrilor vine la doar un an de la intrarea în funcţiune a actualului Consiliu şi afirmă că activitatea desfăşurată în acest interval de către membrii acestuia a avut efecte benefice pentru consolidarea eficienţei şi a prestigiului instituţiei, conducerile universităţilor semnatare consideră că iniţiativa directorului Institutului Limbii Române „este inadecvată, lipsită de temei”.

Universitatea din Bucureşti, Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi Universitatea de Vest din Timişoara îşi exprimă surprinderea faţă de solicitarea recent primită din partea conducerii Institutului Limbii Române de a propune noi persoane pentru a face parte din Consiliul de coordonare al Institutului Limbii Române, intenţionând astfel să îi modifice componenţa. Având în vedere că solicitarea de înlocuire a membrilor vine la doar un an de la intrarea în funcţiune a actualului Consiliu şi apreciind că activitatea desfăşurată în acest interval de către membrii acestuia a avut efecte benefice pentru consolidarea eficienţei şi a prestigiului instituţiei, conducerile universităţilor semnatare consideră că iniţiativa directorului Institutului Limbii Române este inadecvată, lipsită de temei„, afirmă rectorii.

Mai mult, aceştia îşi exprimă adeziunea faţă de proiectele propuse de actualul Consiliu privind reorganizarea ILR, „care se înscriu în linia durabilă a activităţilor de promovare a limbii, literaturii, culturii şi civilizaţiei româneşti peste hotare”.

Rectorii Mircea Dumitru, Ioan Aurel Pop şi Marilen Pirtea solicită public menţinerea în funcţie a Consiliului de coordonare, în actuala sa componenţă. „Ţinând cont de toate aceste considerente, universităţile semnatare, în calitatea lor de structuri care recomandă membri în Consiliul de coordonare al Institutului Limbii Române, doresc să îşi reconfirme susţinerea pentru actualul Consiliu şi solicită public menţinerea în funcţie a acestuia în actuala sa componenţă”, susţin rectorii. AGERPRES