Trei şcoli din municipiul Brăila sunt incluse în proiectul „Necenzurat„, derulat de Agenţia Naţională Antidrog, care se adresează adolescenţilor între 12-14 ani şi este realizat prin colaborarea a şapte ţări din UE, fiind cunoscut ca proiect EU-DAP (European Drug Addiction Prevention trial).

Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Brăila va iniţia acest proiect odată cu începerea cursurilor şcolare ale semestrului al doilea în trei şcoli gimnaziale – „Mihai Eminescu”, „Al. I. Cuza”, „Vasile Alecsandri”, urmând să fie implementat şi în alte şcoli de către cadrele didactice care au fost formate în acest sens de formatorii locali ai proiectului.

Au fost încheiate acorduri de colaborare cu unităţile menţionate şi solicitat acordul părinţilor elevilor din clasele la care se va implementa proiectul, în cadrul şedinţelor cu părinţii. Proiectul conţine 12 lecţii care vor fi realizate în cadrul orelor de dirigenţie, pe parcursul semestrului al doilea al anului şcolar în curs. În cadrul acestor ore vor fi evidenţiate şi exersate comportamente care întăresc atitudinile şi abilităţile de a rezista presiunilor pentru a consuma droguri„, se arată într-un comunicat remis marţi de CPECA Brăila.

Proiectul conţine şi o componentă adresată părinţilor prin intermediul a trei întâlniri special organizate, acest demers având ca obiectiv informarea părinţilor cu privire la importanţa influenţei familiei în ceea ce priveşte consumul de substanţe, înţelegerea schimbărilor fiziologice şi de comportament prin care trec copiii lor, capacitarea părinţilor în stabilirea unui set clar de reguli în ceea ce priveşte consumul de droguri.

„Temele abordate se referă la comunicarea asertivă, luarea deciziilor, confruntarea cu emoţiile, rezolvarea problemelor, promovarea hotărârii şi respectului pentru ceilalţi precum şi informaţii cu privire la factorii care influenţează consumul de alcool, tutun şi alte droguri. Toate aceste cunoştinţe vor fi transmise prin tehnici interactive, jocuri de rol, care implică participarea activă a fiecărui elev. La finalul fiecărei lecţii, elevii vor răspunde la cerinţa din Caietul elevului, un instrument de lucru din cadrul proiectului, destinat fiecărui participant”, se mai arată în comunicat. AGERPRES