Trei unităţi şcolari din Cluj-Napoca au intrat în proces de reabilitare cu fonduri europene printr-un proiect derulat de primărie, fiind vorba de Şcoala Gimnazială „Ion Agârbiceanu”, Liceul Teoretic „Avram Iancu” şi Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”.

Prin acest proiect intitulat „Educaţie la standarde europene în învăţământul preuniversitar din Municipiul Cluj-Napoca” se are în vedere asigurarea calităţii şi îmbunătăţirii condiţiilor de acces la educaţie. Astfel, peste 2.800 de elevi vor beneficia de pe urma modernizării acestor şcoli. Bugetul total al proiectului, pentru toate cele trei unităţi de învăţământ, este de 62,5 milioane de lei, din care valoarea nerambursabilă solicitată este de 48,5 milioane, iar 12 milioane reprezintă TVA. Contribuţia municipiului în proiect este de 2 milioane de lei.

La una dintre şcoli, respectiv liceul Teoretic „Avram Iancu”, lucrările vor fi finalizate până la sfârşitul anului (n. red. – termenul limită pentru folosirea banilor din exerciţiul bugetar multianual 2007-2014), astfel că se vor putea folosi exclusiv fonduri europene pentru modernizarea şcolii. „Facem tot ce ne stă în putinţă pentru a sprijini performanţa învăţământului clujean. În această şcoală, în mod special vreau să apreciez efortul pe care-l face constructorul pentru că deşi termenul de finalizare e aprilie 2016, s-au angajat să finalizeze lucrarea până la finalul anului 2015, pentru a salva bani de la bugetul local. E vorba despre o investiţie de 11,2 milioane de lei, din care 8,7 milioane de lei sunt bani alocaţi de la Uniunea Europeană. Prin efortul pe care l-am făcut în această primăvară şi vară am economisit 8,7 milioane de lei de la bugetul local”, a precizat primarul Emil Boc.

Lucrările de modernizare a celor trei şcoli presupun mărirea spaţiilor destinate desfăşurării orelor, dar şi a activităţilor sportive, precum şi achiziţionarea de calculatoare. Pe lângă reabilitarea acestor trei şcoli, Primăria Cluj-Napoca derulează lucrări de reparaţii şi întreţinere la 77 de unităţi şcolare, în valoare de 6,6 milioane de lei.

Alte două şcoli vor fi reabilitate, dar pe fonduri elveţiene – Colegiului Naţional „George Coşbuc” şi Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă” în cadrul proiectulului „Reabilitarea termică a unităţilor de învăţământ preuniversitar din Cluj-Napoca”. AGERPRES