Reprezentanţii Univeristăţii Tehnice „Gh Asachi” din Iaşi (TUIASI) au semnat o scrisoare de intenţie privind afilierea la una dintre cele mai importante reţele de cercetare din Europa – Danube Transfer Center.

Rectorul TUIASI, Dan Caşcaval, a declarat că Danube Transfer Center (DTC) este o structură transnaţională centrată în regiunea Dunării care are ca scop crearea şi promovarea inovaţiei şi a transferului de cunoştinţe între zona universitară şi mediul economic.

„Astăzi este un moment important. Semnând aderarea la DTC am devenit oficial coordonatorii regionali ai acestei reţele de scriere, implementare şi realizare a proiectelor din fonduri europene. Din discuţiile preliminare pe care le-am avut am aflat că mai au parteneri regionali în Cluj, Bucureşti şi Craiova. Am depus deja un prim proiect pe fonduri europene realizat cu ajutorul colaboratorilor noştri, în care noi suntem coordonatori. Avem multe proiecte în care vom implica şi partenerii noştri universitari şi din Iaşi şi vom apela la colegii din alte universităţi pentru a colabora. Numărul de proiecte accesate va creşte şi sperăm că acelaşi lucru se va întâmpla şi cu valoarea proiectelor câştigate”, a declarat rectorul TUIASI.

La eveniment au fost prezenţi membrii conducerii TUIASI, Jonathan Loeffler, CEO al Steinbeis 2i GmbH, o companie dedicată transferului cercetării academice în zona mediului de afaceri, şi Vasile Asandei, director general al Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est, entitate care va adera la aceeaşi reţea internaţională.

„Este un avantaj că universitatea intră într-o reţea unde există o expertiză şi o experienţă bogată, un mare număr de instituţii similare care au creat şi implementat proiecte. E o foarte bună şansă să învăţăm împreună, de a avea acces la date şi informaţii. Când scriem un proiect e posibil să nu ştim că există un astfel de proiect în acelaşi domeniu în altă parte din Europa. Este o pătrundere într-o lume a inovării, cercetării şi transferului tehnologic care ne va ajuta pe noi, regiunea de Nord Est, dar şi universitatea să ajungem la o altă treaptă, la un alt nivel. Trebuie să avem o vedere mai largă. În prezent în Europa cuvântul de ordine este competitivitate. În perioada 2021 -2027 se vor aloca foarte mulţi bani pe zona de competitivitate, iar România va beneficia de o sumă mare, de trei ori mai mare decât perioada 2014-2020. Suntem într-o regiune mai puţin dezvoltată care trebuie să se transforme într-un potenţial, în oportunităţi şi trebuie să învăţăm să lucrăm cu firmele private mai bine decât o facem până acum”, a declarat Vasile Asandei, directorul ADR Nord Est. AGERPRES