O echipă formată din zece studenţi ai Facultăţii de Mecanică de la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi va participa la Formula 1 pentru studenţi din Olanda.

Echipa TUIaşi Racing este singura din România care va lua parte la competiţia Formula Student Netherlands, eveniment care se va desfăşura în perioada 17-20 iulie în oraşul olandez Assen. La linia de start se vor alinia 50 de echipe formate din peste 3.000 de studenţi din întreaga lume.

Echipa studenţilor de la Universitatea Tehnică din Iaşi este coordonată şi întemeiată de profesorii Ciprian Ciofu şi Gabriel Ursescu, de la Facultatea de Mecanică. Ea va reprezenta pentru al cincilea an România la un concurs de tip „Formula Student”, înfiinţat de Societatea Inginerilor şi Producătorilor Mondiali de Automobile (SAE), şi va fi prima echipă din ţară care participă la competiţia din Olanda.

Sunt aceleaşi provocări de la an la an, numai că anul acesta avem în plus experienţa acumulată. Anul trecut, monopostul nostru a terminat toate probele la toate competiţiile, însă anul asta aşteptăm să avem o performanţă, un punctaj mai bun. Ne-am înscris la mai multe competiţii şi am fost admişi în Italia, Ungaria şi Olanda. Concursurile din Italia şi din Ungaria se suprapun în ceea ce priveşte perioada şi, astfel, am preferat să mergem în Olanda. La competiţia din Italia am fost nevoiţi să renunţăm din cauza drumului prea lung şi cheltuielilor prea mari. În Olanda vom avea concurenţi redutabili, precum cei din Germania. Spre deosebire de noi, concurenţii noştri chiar dacă sunt studenţi sunt susţinuţi de marele firme constructoare de maşini„, a declarat Ciprian Ciofu, şef de lucrări în cadrul Facultăţii de Mecanică.

Maşina de curse pe care studenţii o vor folosi pentru a concura a fost construită de la zero şi finalizată pe parcursul a peste opt luni de muncă asiduă. Pentru materialele necesare, echipa TUIaşi Racing a apelat la mai multe firme specializate, totul bazându-se pe sponsorizări, conform regulamentului impus. Costurile de construcţie a maşinii de curse sunt de peste 20.000 de euro.

De-a lungul anilor, echipa TUIaşi Racing a construit cinci monoposturi şi a adunat investiţii de peste 30.000 de dolari. Cu peste 10.000 de ore lucrate, studenţii au participat în anul 2012 la competiţia „Formula Student” din Spania, în 2013 şi în 2015 în Ungaria, iar în 2016 au concurat pentru prima dată în două competiţii în acelaşi an, în Italia şi în Ungaria.

„Formula Student” este cea mai mare competiţie tehnică din lume dedicată studenţilor care proiectează, construiesc şi rulează un prototip de curse în conformitate cu regulile impuse de organizatori. În Olanda, concursul ajunge pentru prima dată în luna iulie a anului 2017 şi va avea loc în circuitul TT din Assen, construit în anul 1995, cunoscut şi sub numele de „Catedrala vitezei”. AGERPRES