Tulcea: numărul claselor în sistem simultan va creşte în anul şcolar următor

Numărul claselor în care elevii tulceni din ani diferiţi vor învăţa împreună, clase în sistem simultan, va creşte în anul şcolar următor cu şapte faţă de cel din acest an, din cauza reducerii efectivelor de elevi, potrivit estimărilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Tulcea.

Avem un număr mare de clase care funcţionează în sistem simultan şi la nivel primar şi la nivel gimnazial, din cauza faptului că populaţia şcolară este în scădere, iar judeţul Tulcea are o populaţie scăzută“, a declarat inspectorul general al ISJ, Mihai Stroe.

În acest an şcolar, la nivelul învăţământului primar, există 73 de clase în sistem simultan cu un număr total de 1.208 elevi în 46 de unităţi şcolare din cele 98 de unităţi care au acest ciclu de învăţământ.

De asemenea, la nivelul învăţământului gimnazial, există 31 de clase în sistem simultan cu 454 de elevi în 23 de unităţi din cele 80 care au acest ciclu de învăţământ.

În anul şcolar viitor, potrivit estimărilor ISJ, în învăţământul primar vor funcţiona 73 de clase în sistem simultan cu 1.273 de elevi în 47 de unităţi şcolare. La nivel gimnazial, vor fi de asemenea 38 de clase în sistem simultan cu 512 elevi în 26 de unităţi.

“Drepturile copilului nu sunt încălcate. Se organizează aceste clase în sistem simultan atât cât permite legea, este adevărat, în detrimentul calităţii. Se lucrează mult mai greu în învăţământul simultan, decât în cel normal”, a mai spus inspectorul general al ISJ.

În anul şcolar 2013-2014, potrivit fostei conduceri a ISJ, în judeţ funcţionau 62 de clase în care se preda în sistem simultan. AGERPRES