Liceul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi, primul liceu al unei universităţi din România, a fost inaugurat, vineri, printr-o festivitate la care a participat conducerea instituţiei de învăţământ superior, reprezentanţi ai administraţiei locale, parlamentari, inspectorul general şcolar din judeţ, elevi şi părinţi.
În urma inaugurării acestei instituţii şcolare, UAIC este singura instituţie de stat autorizată de Ministerul Educaţiei să şcolarizeze pentru toate nivelurile de învăţământ preşcolar, primar, gimnazial, liceal, licenţă, master, doctorat şi post-doctorat.
Aflat în reţeaua instituţiilor şcolare de stat, Liceul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi beneficiază de finanţare de la buget şi este prima unitate de învăţământ din România aflată sub egida unei universităţi.
„Este o zi importantă pentru Universitatea noastră. Este o zi în care împlinim un proiect unic până în acest moment. Universitatea ‘Alexandru Ioan Cuza’ din Iaşi este prima şi singura universitate din România care are toate treptele de învăţământ, atât preuniversitar cât şi universitar. Înfiinţarea liceului este o întregire a comunităţii noastre academice, prin care dezvoltăm spiritul academic pe care Universitatea îl cultivă şi îl promovează de multă vreme. Ne bucură că am trecut de la momentul în care şcoala UAIC era cu taxă la momentul prezent în care toate formele de învăţământ ale Universităţii sunt finanţate de la bugetul de stat”, a declarat rectorul UAIC, Tudorel Toader.
Acesta a declarat, totodată, că speră ca din anul şcolar următor să ajungă la patru clase pentru fiecare formă de învăţământ în cel mai scurt timp posibil.
„Sunt convins că elevii care studiază aici vor deveni şi studenţi la cele 15 facultăţi ale Universităţii noastre. Le urez tuturor elevilor un an şcolar plin de realizări şi le mulţumesc părinţilor pentru încrederea acordată prin înscrierea copiilor la Liceul UAIC”, a afirmat rectorul UAIC.
În anul şcolar 2023-2024, la Liceul UAIC studiază 363 de elevi şi preşcolari: 51 de elevi la nivel liceal, 80 de elevi la nivel gimnazial, 162 de elevi la nivel primar şi 70 de preşcolari.
„Este foarte important că avem la Iaşi o ofertă educaţională care începe de la grădiniţă şi poate să o încheie la şcoala post-doctorală. Este un caz unic în ţară. Toate teoriile din domeniul educaţiei arată că principiul continuităţii şi raportarea la aceleaşi exigenţe psihopedagogice sunt absolut importante în procesul de învăţare pentru copii şi adolescenţi”, a declarat inspectorul general al ISJ Iaşi, Luciana Antoci. AGERPRES