Ediţia din ianuarie 2021 a clasamentului „Webometrics” (Ranking Web of Universities) poziţionează Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi pe locul al doilea în România, în top 500 la nivel european şi între primele 1.000 instituţii de învăţământ superior din lume.

Clasamentul „Ranking Web of Universities”, cunoscut şi sub numele de Webometrics, îşi propune să promoveze prezenţa online a universităţilor şi să susţină accesul liber la cunoaşterea generată în instituţiile de învăţământ superior.

Potrivit unui comunicat al UAIC, ediţia din ianuarie 2021 a evaluat peste 31.000 de universităţi din mai mult de 200 de ţări, pe care le-a ierarhizat utilizând trei indicatori cu ponderi diferite. Indicatorul cu cea mai mare pondere, de 50%, este vizibilitatea, care măsoară impactul conţinutului online publicat de instituţiile monitorizate. Al doilea cel mai important indicator este excelenţa, cu o pondere de 40%, care ia în calcul numărul de lucrări ştiinţifice cu cele mai multe citări, iar indicatorul cu ponderea cea mai mică (10%) este transparenţa, care urmăreşte cercetătorii cu cele mai multe citări.

Toate datele sunt colectate direct, fără implicarea universităţilor, ceea ce permite acestui clasament să reflecte realitatea obiectivă a prezenţei academice pe internet.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi este una dintre cele 102 instituţii de învăţământ superior din România prezente în ediţia ianuarie 2021 a clasamentului Webometrics. În ultimii trei ani, UAIC a înregistrat o evoluţie ascendentă, de la locul 1.223 mondial şi locul 485 european în 2019, la locul 980 mondial şi locul 409 european în prezent.

Ierarhia „Ranking Web of Universities” este realizată, începând cu anul 2004, de Cybermetrics Research Group, care funcţionează în cadrul Consiliului Naţional de Cercetare, cel mai mare organism public de cercetare din Spania. AGERPRES