Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi organizează, în perioada 16 – 29 iulie, pentru elevii care aparţin unor grupuri dezavantajate socio-economic, o şcoală de vară intitulată „Hai la facultate! Să descoperim împreună vara universitară la Cuza! – VINOlaUAIC!”.

UAIC, prin Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, organizează o şcoală de vară dedicată unui număr de 75 elevi, prioritari fiind cei care finalizează clasa a XI-a, dar eligibili sunt şi cei care au terminat clasa a IX-a sau a X-a, de la liceele cu performanţe scăzute din ţară.

Proiectul se adresează elevilor aflaţi cu precădere în următoarele situaţii de risc: provin din familii cu venituri mici, sunt discriminaţi pe baza etniei, trăiesc în zone rurale sau alte zone în care nu există şcoli în proximitate, au unul sau ambii părinţi în străinătate, au cerinţe educaţionale speciale.

„Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi propune elevilor din România un proiect care să îi ajute să descopere mediul universitar, pentru două săptămâni, la Iaşi. Indiferent de condiţia socială voi milita mereu pentru egalitatea de şanse, atât pentru elevi, cât şi pentru studenţi în calitate de reprezentant. Pentru cei din mediul rural, unde informaţia ajunge mai dificil, un astfel de program reprezintă o şansă în plus pentru explorarea viitoarelor oportunităţi de formare academică pentru elevi”, a declarat, prin intermediul unui comunicat de presă, Marian Dalban, asistent manager al programului VINOlaUAIC! şi reprezentantul studenţilor UAIC.

Evenimentul se află la ediţia a doua, iar anul trecut, pe parcursul a două săptămâni, elevii au participat la diverse activităţi, cum ar fi: prezentarea ofertei educaţionale şi a facilităţilor oferite de UAIC studenţilor, participarea la cursuri şi seminarii, activităţi de consiliere profesională şi orientare în carieră, ateliere de lucru în domenii specifice. De asemenea, elevii au avut posibilitatea de a participa la activităţi recreativ – sportive (jocuri de echipă, proiecţii de film, concerte folk) sau diverse evenimente culturale, dar şi de a descoperi obiectivele turistice ale Iaşiului, în cadrul unor vizite ghidate.

Pentru a participa la această şcoală de vară, elevii trebuie să completeze, până pe data de 8 iulie, formularul online www.uaic.ro/vinolauaic/.

Şcoala de vară este organizată în cadrul Schemei de Granturi pentru Universităţi, finanţată prin Proiectul privind învăţământul secundar (ROSE). Elevii participanţi vor beneficia constant de sprijinul personalului academic, reprezentanţilor asociaţiilor studenţeşti şi al studenţilor voluntari, astfel încât să trăiască o autentică experienţă studenţească care să-i stimuleze să urmeze studiile universitare.

Prin organizarea acestui program se urmăreşte familiarizarea elevilor cu mediul academic şi îmbunătăţirea procesului de tranziţie de la învăţământul liceal la cel universitar. Participarea este gratuită, cazarea, masa şi transportul fiind asigurate de organizator. AGERPRES