Pe 24 octombrie, Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură a Comisiei Europene a publicat apelul la candidaturi pentru Alianțe de Universități Europene din cadrul Acțiunii – cheie 2 a programului Erasmus+.

După un an de fructuoase discuții pregătitoare multilaterale, bazate pe îndelungata lor cooperare academică, universitățile Coimbra (Portugalia), „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (România), Pavia (Italia), Poitiers (Franța), Salamanca (Spania) și Turku (Finlanda) anunță fondarea unui consorțiu care își va depune candidatura pentru faza-pilot a Alianțelor de Universități Europene, cu titulatura “European Campus of City Universities (EC2U)”.

Consorțiul este format din șase universități cu tradiție îndelungată în educație și cercetare, angajate atât în comunitatea academică internațională cât și în comunitățile locale ale unor regiuni din Nordul, Sudul, Estul și Vestul Europei. Acest consorțiu multi-cultural și plurilingv își propune să potenteze contribuțiile individuale ale membrilor săi la o Europă mai unită și mai puternică prin promovarea valorilor europene, precum și la integrarea deplină a acestor valori în viața cotidiană a tuturor cetățenilor. Prin crearea Campusului său European, consorțiul va putea dezvolta activități comune sustenabile care vor adânci legătura dintre educație, cercetare-inovare și componenta pentru comunitate a misiunii academice.