Oficiul de Fund Raising (strângere de fonduri) al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) inaugurat luni va reduce dependenţa instituţiei de resursele bugetare, iar prin acţiunile pe care le va derula va contribui la dezvoltarea programelor universitare din următorii ani.

”Un astfel de oficiu este necesar. În situaţia financiară în care se va afla România în anii ce vin, în care vor fi multe nevoi, dar şi cea de a plăti datoria externă, este clar că o universitate procedează înţelept dacă îşi crează, din timp, pe cont propriu, o parte dintre resurse. Nicio universitate publică nu poate trăi doar din resursele pe care ea le acumulează. Investiţia din partea statului este indispensabilă, dar, pe de altă parte, orice universitate care se respectă produce şi resurse proprii. Nu sunt puţini cei ce vor o universitate antreprenorială. Trebuie spus că un astfel de proiect este foarte bun, dar este şi foarte exigent şi obligă la căutarea de resurse. O universitate antreprenorială aduce nu doar libertăţi de decizie, ci şi obligaţia de a procura resurse. UBB a dat, recent, startul Oficiului Accesării Fondurilor Europene, care are deja rezultate excelente. Foarte curând vom da startul unei Fundaţii a Burselor de Studiu şi unei Fundaţii de Cercetări Ştiinţifice”, a declarat, la inaugurare, rectorul UBB, prof. univ. dr. Andrei Marga.

El a arătat că instituţia de învăţământ superior încearcă să întâmpine viitorul cu aceste patru noi unităţi menţionate. Directorul Oficiului de Fund Raising, conf. univ. dr. Cristina Delia Bălaş, a subliniat că Fund Raising este un instrument din ce în ce mai folosit în Europa occidentală, în ultimul deceniu.

”Vrem să dăm startul cu acest oficiu. UBB trebuie să îşi întărească relaţia de colaborare cu comunitatea locală şi cu mediul de afaceri şi prin acest instrument, pe care îl considerăm o adevărată inovaţie instituţională. Obiectivul avut în vedere este creşterea nivelului de resurse atrase din comunitate dar şi dezvoltarea unor competenţe de Fund Raising. Iniţierea, derularea unor proiecte, gestionarea relaţiei cu sponsorii universităţii, organizarea unor activităţi de atragere – prin gale, evenimente sportive, etc. -, vor fi în centrul atenţiei Oficiului”, a spus directorul Cristina Delia Bălaş. La rândul său, preşedintele Consiliului de Fund Raising, prorectorul Cristina Ciumaş, a subliniat că iniţiativa înfiinţării acestui Oficiu a aparţinut rectorului UBB, iar deschiderea acestei noi unităţi face parte din strategia instituţiei de a utiliza şi dezvolta resurse de finanţare încă neexploate, în ideea de a reduce dependenţa de alocaţiile bugetare.


”Cu acest Oficiu ne aflăm pe un teritoriu nou, pentru că în universităţile naţionale nu a fost dezvoltată o cultură a parteneriatului bilateral donator-beneficiar, lipseşte şi o expertiză impusă de colectarea de fonduri, dar şi personalul calificat. La acestea se adaugă penuria de resurse de finanţare şi o concurenţă acerbă asupra celor existente. Scopul Oficiului este să instituţionalizeze strângerea de fonduri şi să ofere facultăţilor din UBB expertiza şi consultanţa”, a afirmat prorectorul Cristina Ciumaş. AGERPRES