univ_bolyai_2008.jpgUniversitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca va continua efortul pentru atingerea premiselor internationale de calitate, asigurand, intre altele, un post didactic la cel mult 25 de studenti in fiecare facultate, precum si ocuparea a cel putin 72% dintre posturi cu personal de inalta calificare, a declarat rectorul UBB, prof. univ. dr. Andrei Marga.

De asemenea, infrastructura UBB va cunoaste modernizari in anul academic 2009-2010, fiind pe punctul de a fi inaugurate Institutul de Tehnologie, Bazinul olimpic de Natatie din Parcul „Iuliu Hatieganu” si cladirea Extensiunii UBB de la Sfantu-Gheorghe (Covasna), a spus Andrei Marga.

„Fiecare decanat isi va instala sistemul tutorial, incat se va trece la asistarea profesionala individualizata a studentilor”, a precizat rectorul UBB, amintind, totodata, ca in acest an concurenta la examenul de admitere la UBB a fost comparabila cu cea din 2008, care a reprezentat un record. „In conditiile declinului demografic din Romania – cauzat de rata redusa a natalitatii si de emigrarea masiva -, se poate spune ca Universitatea Babes-Bolyai si-a reconfirmat pozitia, atragand efective comparabile de studenti. La admiterea pentru specializarile universitatii au concurat, in iulie 2009, 20.988 de candidati, proveniti din intreaga Romanie, precum si din tari ale Uniunii Europene”, a afirmat rectorul UBB.

Specializarile pentru care au optat cei mai multi candidati sunt: Stiinte economice (2.385 candidati), Drept (1.183 candidati), Stiintele educatiei (1.120 candidati), Geografia turismului (1.032 candidati), Comunicare si relatii publice (862 candidati), Psihologie (828 candidati), Jurnalism (759 candidati), Business (730 candidati), Administratie publica (564 candidati), Educatie fizica si sport (651 candidati), Informatica (482 candidati), Studii europene (487 candidati), Geografie (351 candidati), Istorie (270 candidati), Asistenta sociala (232 candidati), Stiinta mediului (224 candidati), Biologie (205 candidati) si Ingineria mediului (187 candidati), a precizat profesorul Andrei Marga.

Totodata, rectorul UBB a subliniat ca examenul de admitere la institutia de invatamant superior clujeana are loc exclusiv pentru specializarile acreditate sau autorizate legal. „Admiterea 2009 a fost pregatita sustinut de facultati, incepand cu luna decembrie 2008, candidatii fiind informati din vreme asupra oportunitatilor admiterii si studiilor. Comisia, condusa de Prorectoratul studiilor, asigura informarea continua. Fiecare facultate si-a stabilit autonom efectivul de locuri pentru examanul de admitere si si-a asumat responsabilitatea de a asigura corpul didactic corespunzator. In toate facultatile, Admiterea 2009 s-a bazat pe concurs, ale carui criterii au fost stabilite de Consiliile Profesorale ale facultatilor respective”, a mai spus profesorul Marga.