univ_bolyai_2008.jpgUniversitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca va incheia, pana la 1 mai, constructia unui nou camin studentesc, Economica II, cu 528 de locuri, studentilor urmand sa le fie asigurata cazarea chiar din luna finalizarii lucrarilor.

Institutia de invatamant superior clujeana va deschide, in luna mai, in Parcul „Iuliu Hatieganu”, santierul pentru constructia modernului camin Sportul XXI, destinat studentilor Facultatii de Educatie Fizica si Sport si studentilor sportivi de la cluburile UBB.

Complexul Sportul XXI va cuprinde spatii de cazare, un restaurant si alte facilitati pentru studenti. Proiectul este parte a amplului program de extindere, inceput de UBB in 1996, prin constructia hotelului Universitas Student House, a caminului Economica I si noua cladire a Facultatii de Stiinte Economice si Gestiunea Afacerilor.

Pe de alta parte, Fundatia Hanban din Beijing (China) a aprobat o finantare de 100.000 de dolari in scopul inaugurarii Institutului Confucius al UBB. Pana in prezent, universitatea clujeana a asigurat infrastructura Institutului Confucius, iar pregatirile pentru inaugurare au intrat in faza finala. Tot in luna mai, UBB va trece la elaborarea si aplicarea Programului reorganizarii catedrelor si departamentelor sale. Acesta se bazeaza pe redistribuirea personalului in facultatile in care este nevoie si acoperirea cu personal titular a posturilor existente.

Programul universitatii va fi orientat, totodata, spre crearea de departamente viabile din punct de vedere financiar, spre reducerea efectivului de catedre mici, care nu isi asigura sustenabilitatea, si spre trecerea catedrelor si departamentelor in profil profesional competitiv (interdisciplinaritate, aplicarea paradigmei problem-based, program competitiv de cercetare stiintifica).

In contextul reformelor structurale, UBB anunta ca va concentra cercetarea stiintifica pe teme relevante, iar in acest sens vor fi stabilite prioritatile cercetarii stiintifice in universitate, in consonanta cu practicile si tendintele internationale si cu nevoile tehnologice din Romania.