univ_bolyai_2008.jpgUniversitatea Babes-Bolyai (UBB) isi lanseaza, pe 20 martie, in cadrul unei festivitati organizate in Sala Auditorium Maximum, proiectele strategice, finantate din Fondul Social European, in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Valoarea proiectelor de burse doctorale cu finantare europeana se ridica la aproximativ opt milioane de euro, fiind grupate in doua sectiuni,”Studiile doctorale: prin stiinta spre societate” si „Studiile doctorale factor major de dezvoltare al cercetarilor socio-economice si umaniste”.

Obiectivul general al proiectelor este imbunatatirea formarii viitorilor cercetatori prin universitate, prin oferirea unor programe doctorale competitive, intemeiate pe o abordare interdisciplinara, inclusiv prin facilitarea obtinerii de diplome in co-tutela, bazate pe sprijin financiar consistent si menite sa faca din cariera in cercetare o optiune mai atractiva si motivanta. Prin aceste proiecte lansate, UBB poate sa imbunatateasca sprijinul pentru mai mult de 250 de doctoranzi in domenii prioritare precum matematica, informatica, fizica, inginerie chimica, biologie, geologie, cibernetica, economie si afaceri internationale, management, marketing, relatii internationale si studii europene, stiinte ale comunicarii si stiinte ale educatiei.

Proiectele se deruleaza in perioada 2008-2011, iar prin Contractul de finantare incheiat de Universitate cu Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (AMPOSDRU), doctorandul beneficiaza pe durata studiilor de o bursa lunara in cuantum de 1.850 de lei in perioada de studii efectuata in Romania si 3.700 de lei in perioada stagiului de cercetare dintr-o institutie din Uniunea Europeana. Pe parcursul stagiilor doctorale, cei cu performante internationale vor fi atrasi spre centrele de cercetare.