ubb cluj.jpgRectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan Aurel Pop, spune că instituţia pe care o conduce are în vedere reintroducerea testelor la admiterea în facultăţile componente.

„Anul viitor intenţionăm să reintroducem testele de admitere la toate facultăţile, departamentele şi secţiile noastre. Necesitatea reintroducerii testelor de admitere ţine de brandul unei universităţi. UBB este o universitate de cercetare avansată şi de educaţie care are pretenţia că trebuie să ştie pe cine primeşte, în ce condiţii, cine îi vor fi studenţii, care vor fi secţiile, grupurile, domeniile în care vom avea studenţi performanţi. Criteriile pedagogice ne învaţă că trebuie să lucrăm şi după principii de pregătire cu grupuri de studenţi mai avansaţi sau mai puţin avansaţi. Testele de admitere nu înseamnă că nu vom primi studenţi şi mai modeşti din punct de vedere al pregătirii, dar cu aceia trebuie lucrat diferenţiat, pe de-o parte, iar pe de altă parte unii s-ar putea să fie respinşi de UBB. Unii s-ar putea să meargă la universităţi de categoriile B şi C, care nu sunt de cercetare avansată”, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, Ioan Aurel Pop.

Pentru admiterea din acest an, UBB va ţine seama şi de mediile de la Bacalaureat. „Vom ţine seama de mediile de la Bacalaureat, dar nu vom putea ţine seama de mediile de pe parcursul anilor de studiu. Fiecare facultate este liberă să îşi includă şi alte criterii legate, în general, tot de Bacalaureat. Se vor adăuga, de exemplu, notele de la Bacalaureat la materiile specifice. Vom avea în acest an un număr mai mic de locuri bugetate pentru studenţi, dar acesta se adecvează situaţiei demografice. În ultimii ani a scăzut populaţia şcolară şi universitară. UBB putea spune până nu de mult că are 55.000 de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, iar în acest an sunt circa 44.000. În 10 ani am scăzut cu 10.000 de studenţi”, a menţionat rectorul UBB. AGERPRES