Banca Europeană de Investiţii a aprobat un împrumut, în valoare de 24 de milioane de euro, pentru îmbunătăţirea infrastructurii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, care include renovarea Facultăţii de Medicină şi construirea a două noi centre de cercetare medicală dedicate.

Potrivit unui comunicat de presă, finanţarea BEI, care a fost anunţată miercuri în cadrul unui eveniment online, va sprijini, de asemenea, investiţii în eficientizarea energetică în campusul universitar.

„Banca Europeană de Investiţii a aprobat un nou împrumut în valoare de 24 milioane euro pentru îmbunătăţirea infrastructurilor de cercetare, academice şi studenţeşti la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. (…) Finanţarea BEI, pe termen lung, acordată pe o perioadă de 25 ani, va susţine investiţii noi în valoare de 48 milioane euro pentru modernizarea infrastructurii celei mai mari universităţi de medicină din România, transformând semnificativ capacităţile de cercetare. Investiţia include renovarea Facultăţii de Medicină şi construirea a două noi centre de cercetare medicală dedicate”, se arată în comunicat.

„Banca Europeană de Investiţii este un partener cheie pentru învăţământul superior din România. Sprijinul financiar şi tehnic acordat se adresează pentru prima dată unei instituţii de învăţământ superior specializate în sectorul medical. Noul împrumut va transforma mediul de învăţare, va sprijini educaţia a mii de studenţi, va consolida cercetarea medicală, creând, în acelaşi timp, sute de noi locuri de muncă. Această investiţie impresionantă va contribui la creşterea standardelor de calitate în învăţământul superior şi la implementarea proiectului naţional ‘România educată'”, a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, citat în comunicat.

Împrumutul este al doilea acordat de BEI în cadrul „Programului de împrumut pentru învăţământul superior din România”, în valoare de 100 milioane euro, aprobat în 2020. Primul împrumut a fost acordat Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

„Dincolo de importanţa acestui proiect pentru dezvoltarea învăţământului şi cercetării de excelenţă, restaurarea Facultăţii de Medicină are o importanţă istorică şi culturală pentru Bucureşti şi pentru ţară, clădirea fiind o moştenire arhitecturală emblematică”, a evidenţiat profesorul Viorel Jinga, rectorul UMF „Carol Davila”.

Potrivit vicepreşedintelui BEI responsabil pentru România, Christian Kettel Thomsen, banca este încântată să sprijine transformarea vizionară a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti. „Noua finanţare a BEI în valoare de 24 milioane euro cu garanţia Uniunii Europene va contribui la consolidarea în continuare a educaţiei medicale, a excelenţei în cercetare din universitate şi la îmbunătăţirea eficienţei energetice”, a adăugat Thomsen.

„În 2019, universitatea noastră a fost prima instituţie de acest fel din România care a primit sprijin din partea BEI. Obiectivul nostru era să îmbunătăţim învăţământul superior din ţară prin construirea unei noi infrastructuri de educaţie sau cercetare de care să poată beneficia aproximativ 5.000 de studenţi şi angajaţi, în fiecare an. Cu ajutorul experţilor BEI, am făcut un progres uriaş în dezvoltarea şi finanţarea proiectului şi suntem acum pe cale să transformăm cea mai mare universitate cu profil tehnic din România într-un furnizor mult mai bun de educaţie şi cercetare”, a declarat şi Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti, conform comunicatului citat. AGERPRES