Anul universitar 2022-2023 la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti începe luni pentru 13.276 de studenţi, deschiderea oficială fiind programată la ora 9,00, în Palatul Facultăţii de Medicină din Capitală.

Noua generaţie de studenţi medicinişti (2.308 studenţi) a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti va purta simbolic, pe tot parcursul anilor de studii de licenţă, numele laureatului premiului Nobel pentru Pace „Prof. Univ. Dr. Ioan Moraru” , personalitate marcantă a medicinei româneşti şi internaţionale.

Doctor docent în ştiinţe medicale, profesorul Ioan Moraru, fost Şef al catedrei de Anatomie Patologică a UMF „Carol Davila”, a fost Director al Institutului de Medicină Legală (1958-1970), Directorul Institutului „Victor Babeş” din Bucureşti (1970-1989) şi copreşedinte al organizaţiei mondiale – „Medicii lumii pentru prevenirea războiului nuclear”, organizaţie cu care, în anul 1985, a obţinut premiul Nobel pentru Pace.

Nu întâmplător noua generaţie de studenţi medicinişti a Universităţii noastre va purta numele reputatului profesor Ioan Moraru (…). Această decizie unanimă a Senatului UMF Carol Davila a venit într-un fel în consonanţă cu dorinţa intensă de pace, în contextul european actual, dar şi cu faptul că promoţia noastră de absolvenţi de anul acesta a purtat numele unui alt mare român, absolvent al Universităţii noastre, laureat al premiului Nobel pentru fiziologie şi medicină în 1974, George Emil Palade, creându-se astfel o continuitate a ideii de performanţă la cel mai înalt nivel. Urez un călduros salut de bun venit în noul an universitar şi în mod special celor 2.308 de boboci care au ales să-şi construiască o frumoasă carieră pe principalele coordonate ale Universităţii – iniţiere, evoluţie, excelenţă„, a declarat rectorul UMF „Carol Davila” din Bucureşti, prof, dr. Viorel Jinga, citat într-un comunicat al Universităţii transmis, vineri, AGERPRES.

El a menţionat că UMF „Carol Davila”, al cărei obiectiv principal va fi întotdeauna atingerea performanţei academice, se poziţionează în Top Shanghai în intervalul 101-150 în domeniul „Medical Sciences”, pe subiectul „Clinical Medicine”.

Prestigioasa instituţie de învăţământ superior medical numără în prezent 13.276 de studenţi, dintre care 11.513 studenţi sunt înscrişi la studiile de licenţă, 179 în programele de master, iar 1.584 la studiile universitare de doctorat.

Potrivit comunicatului, la festivitatea de deschidere a noului an universitar au confirmat prezenţa ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu.

La eveniment vor fi prezenţi, în calitate de invitaţi de onoare, foştii rectori ai UMF „Carol Davila” din Bucureşti – acad. Leonida Gherasim, prof. univ dr Florian Popa şi acad Ioanel Sinescu, personalităţi cărora le va fi conferit titlul de profesor emerit al UMFCD.

De asemenea, festivitatea de deschidere a noului an universitar va fi precedată de ceremonia de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti Rectorului Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chişinău, prof.univ.dr. Emil Ceban. AGERPRES