Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T Popa”, alături de autorităţile locale au inaugurat, pe 31 mai, Centrul de Limbi Moderne care va funcţiona în Casa Milescu, unul din imobilele declarate a fi monument istoric care se află în patrimoniul universităţii.

În cadrul imobilului va funcţiona Centrul de Limbi Moderne. Tot aici este organizat un spaţiu expoziţional pentru cărţile editate sub sigla universităţii, săli destinate studiului limbilor moderne, spaţii dedicate cadrelor didactice, urmând să fie relocate arhivele instituţiei.

Ne-am propus să reinventăm acest obiectiv. Pe lângă lucrările ample de consolidare, am reuşit să câştigăm un etaj, ceea ce reprezintă o treime din suprafaţă. Sursele de finanţare sunt integral din veniturile proprii UMF. Destinaţia este cea a studiului limbilor moderne de către studenţii noştri atât români, cât şi internaţionali. Este un nou concept implementat alături de profesorii de la catedra de limbi moderne, încercăm să sprijinim studenţii străini să se integreze şi să se adapteze atât în universitate, cât şi în oraş, dar şi pentru studenţii români să cunoască tradiţii şi oameni de alte naţionalităţi. Vor fi metode noi de învăţare, inclusiv prin teatru sau simulare a unor situaţii din spital„, a declarat directorul general al UMF Iaşi, Daniela Druguş.

Casa Milescu a fost construită în a doua jumătate de secolului XIX. Din 1890 a fost preluată de Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Grigore T Popa”, aici fiind organizată de-a lungul timpului diverse activităţi de laborator sau activităţi administrative. Clădirea, care aparţine şi astăzi UMF Iaşi, este declarată a fi un monument istoric.

„Este un centru în care actuali şi viitori studenţi se vor perfecţiona în educaţie, în cunoaştere. Nu este uşor să reconsolidezi un imobil lăsat în paragină de ani de zile. Apreciez efortul şi tot ceea ce face Senatul Universităţii, precum şi Consiliul de Administraţie”, a declarat primarul Mihai Chirica.

Pentru reconsolidarea şi reabilitarea, reorganizarea spaţiului şi reconfigurarea funcţională a imobilului şi transformarea sa în Centru de Limbi Moderne, UMF Iaşi a cheltuit aproape 1,6 milioane de euro. AGERPRES