Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” din Iaşi a anunţat că instanţa a respins definitiv o solicitare privind accesul studenţilor nevaccinaţi împotriva COVID-19 sau fără un test negativ la examenele din sesiune.

Potrivit unui comunicat al instituţiei de învăţământ superior, Asociaţia Liga Studenţilor din Universitatea „Al. I. Cuza”, alături de cinci studente ale Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, au cerut în instanţă suspendarea unei decizii din 12 mai 2021, care prevede că, pentru a putea participa la sesiune, studenţii vor prezenta, înainte de fiecare examen, un certificat de vaccinare, un test RT-PCR negativ nu mai vechi de 72 de ore, rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau o adeverinţă din care să rezulte că se află în perioada cuprinsă între a cincisprezecea şi a nouăzecea zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

„Acţiunea în contencios administrativ privind suspendarea Deciziei nr. 516/12.05.2021 a fost respinsă iniţial la Tribunalul Iaşi, însă sentinţa a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Iaşi. Astăzi, 16 iunie 2021, s-a pronunţat şi Curtea de Apel Iaşi, în sensul respingerii recursului şi menţinerii soluţiei iniţiale a Tribunalului Iaşi. Decizia este definitivă”, se arată în comunicat.

UMF „Gr.T.Popa” precizează că decizia respectivă a fost emisă pe considerente legate de necesitatea prevenirii răspândirii infecţiei cu SARS-CoV-2, a protejării studenţilor, pacienţilor, cadrelor didactice şi personalului medical din unităţile sanitare, în contextul prelungirii stării de alertă pe teritoriul României şi în acord cu legislaţia în vigoare.

„De asemenea, conducerea Universităţii (…) a luat decizia de a efectua în mod gratuit testarea antigen rapid exudat naso-faringian, pentru studenţii şi angajaţii proprii”, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit informaţiilor publicate pe portalul instanţelor de judecată, Curtea de Apel Iaşi a respins miercuri, ca nefondat, recursul formulat de trei studente faţă de decizia iniţială a Tribunalului Iaşi, hotărârea fiind definitivă.

Reprezentanţii Ligii Studenţilor din Iaşi au anunţat, pe 13 mai, că au început demersuri pentru suspendarea deciziei Consiliului de Administraţie a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T.Popa” privind accesul studenţilor în sălile de examen doar în baza testelor sau vaccinurilor împotriva COVID-19. AGERPRES