umf iasi.jpgPreşedintele Senatului UMF „Gr.T.Popa” din Iaşi a declarat că sunt studenţi împotriva cărora se va declanşa o acţiune în instanţă pentru anularea dreptului de a studia la această universitate de medicină. Conform sursei citate, au fost verificate toate dosarele studenţilor străini înscrişi în acest an universitar la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar la Universitatea de Medicină Gr.T.Popa din Iaşi.

„Toţi candidaţii au fost egali. Verificările anterioare au fost sigilate şi apoi luate şi date la o parte, după care s-a făcut o nouă evaluare. Punctajul va fi afişat în această seară. Din evaluările care s-au făcut, punctajele sunt asemănătoare cu cele iniţiale. Pentru noi, la acest moment, nu există niciun dubiu că au existat vicieri din partea cadrelor didactice. Noi suntem ferm convinşi că avem oameni care au lucrat cu mult simţ de răspundere şi foarte multă dorinţă de a face ceva corect”, a declarat Gabriel Dimofte.

Potrivit acestuia, o parte din cei 94 de studenţi care în urmă cu o săptămână nu s-au mai regăsit pe listele UMF Iaşi au fost admişi, alţii nu. Reprezentanţii universităţii susţin că vor deschide o acţiune în instanţă pe numele celor care au devenit studenţi la UMF Iaşi deşi nu îndeplineau condiţiile necesare.

„Există studenţi care sunt deja înmatriculaţi şi pe numele cărora universitatea va porni procedurile civile în Contencios, pentru anularea dreptului pentru a studia, pentru că sunt înregistraţi prin vicierea acestui proces. Studenţii vor putea continua studiile până când Justiţia va decide dacă va anula acest drept sau nu. (…) E singurul mod în care putem stabili dacă sunt studenţi sau nu. În acest moment sunt studenţi admişi, să spunem, printr-o eroare sau greşeală ori o fraudă. Nu vă pot spune cu siguranţă că au fost părtaşi la o fraudă, dar cu siguranţă sunt beneficiari. Singura variantă este în Contenciosul administrativ”, a declarat Gabriel Dimofte.

Rectorul demisionar Dragoş Pieptu susţine că înscrierile studenţilor străini au fost viciate în mai multe moduri. Astfel, susţine acesta, modificările se făceau „din pix”. „În loc de 33 (de puncte n.r-) făceau 48. Cineva tasta 27 şi pe computer apărea 47. Au fost şi alte tipuri de vicieri. (….) Frauda nu s-a comis în momentul în care 95 de oameni au fost scoşi de pe lista candidaţilor admişi, ci atunci când au fost introduşi pe listă. (…) Toate acestea sunt comunicate organelor de drept”, a spus rectorul demisionar Dragoş Pieptu, făcând aluzie la anchetele deschise nu doar de Senatul UMF Iaşi, corpul de control al Ministerului Educaţiei, ci şi de către DNA şi DIICOT. În ceea ce priveşte persoana sau personalul care a comis aceste infracţiuni, Dimofte a răspuns jurnaliştilor că „cu siguranţă că e vorba de o structură; e vorba de mai mult de o persoană”.

Procurorii DNA au ridicat, joi, documente de la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi, acţiunea având legătură cu dosarele de înmatriculare ale unor studenţi străini. Cauza este instrumentată de procurorii DNA – Serviciul Teritorial Iaşi.
Pe 5 octombrie, UMF Iaşi a publicat lista studenţilor înscrişi în primul an la programele de studiu în limbile engleză, franceză şi română pe cont propriu valutar, iar, pe 15 octombrie, UMF Iaşi a publicat o altă listă, mult mai scurtă. Nemulţumiţi fiind, 45 de studenţi marocani, care nu s-au mai regăsit pe listele UMF Iaşi, s-au plâns Ministerului de Externe din Maroc. Ambasadorul României la Rabat a avut, pe 19 octombrie, o întrevedere cu viceministrul Afacerilor Externe şi al Cooperării din Maroc pe această temă. Potrivit unor precizări ale Ministerului Afacerilor Externe venite la solicitarea AGERPRES, studenţii fuseseră admişi cu suportarea personală a cheltuielilor de studii. AGERPRES