umf_tgmures.jpgUniversitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a depus o plângere prealabilă împotriva Executivului pentru anularea Hotărârii Guvernului nr. 230/2012, de înfiinţare a Facultăţii de Medicină în Limba Maghiară, a declarat presei, marţi, rectorul universităţii, prof.univ.dr. Leonard Azamfirei.

„Suntem încă într-un demers juridic cu Guvernul României; aşa cum ştiţi, HG nr. 230 a fost suspendată, ea încă nu a fost anulată. Noi am făcut ceea ce este necesar şi anume plângere prealabilă împotriva Guvernului pentru a obţine şi anularea HG şi aşteptăm să primim un termen de judecată”.

„În esenţă cred însă că este aici o datorie juridică şi morală din partea actualului Guvern: cea juridică, evident se referă la faptul că, dacă a fost temei legal pentru suspendarea HG, cu siguranţă că există temei legal şi pentru anularea acesteia, iar datoria morală se referă la faptul că actualii guvernanţi au promis că în momentul în care vor ajunge la guvernare vor anula această HG. Este o promisiune pe care noi încă aşteptăm ca ei să şi-o ţină”, a declarat Azamfirei.

Rectorul UMF Târgu Mureş a precizat că instituţia de învăţământ superior trebuie să rămână una de educaţie şi să nu fie folosită pentru atragerea de capital politic de către anumiţi politicieni. „Cred că dacă politicienii de la UDMR ar fi înţelepţi, acest subiect, în forma în care acum s-a fost folosit, nu ar mai fi folosit, pentru că s-a dovedit, până la urmă, că este un subiect perdant. E firesc să-i preocupe pe fiecare dintre ei învăţământul superior în limba maghiară, dar cred că ar trebui să aibă un alt tip de abordare, mai ales că în UMF, dacă apele încep să se liniştească, este meritul şi al românilor şi al maghiarilor care sunt responsabili de acest subiect. Adică UMF din Târgu Mureş trebuie să rămână ceea ce este în acest moment”, a arătat Leonard Azamfirei.

În data de 4 mai 2012, Curtea de Apel Târgu Mureş a suspendat executarea Hotărârii de Guvern nr. 230/2012, referitoare la înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară, în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş. UMF Târgu Mureş şi o serie de persoane fizice au cerut anularea actului administrativ reprezentând HG 230/27 martie 2012, însă instanţa de judecată a suspendat executarea înfiinţării noii facultăţi în cadrul Universităţii, până la pronunţarea pe fond în această cauză.

Cererea de anulare a HG 230/27.03.2012 a fost înregistrat în data de 10 aprilie pe rolul Curţii de Apel Târgu Mureş şi are fixat ca prim termen de judecată data de 6 decembrie. Decizia instanţei prevede că până la judecarea pe fond atunci HG nu poate produce efecte, întrucât aplicarea acesteia este suspendată.

HG nr. 230/2012 privind înfiinţarea Facultăţii de Medicină şi Farmacie în limba maghiară în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş – publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 208, din 29 martie 2012 – vizează înfiinţarea unei noi facultăţi cu patru specializări: asistenţă generală (în limbile română şi maghiară), medicină (maghiară), Medicină (engleză) şi Farmacie (maghiară).

Prin înfiinţarea acestei noi facultăţi, UMF Târgu Mureş nu pierdea din structură nicio specializare acreditată şi urma să funcţioneze în continuare cu liniile de predare în limba română, maghiară şi engleză. AGERPRES