umf_tgmures.jpgRectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat luni că, din acest an, la UMF a fost introdus un curs opţional de tabacologie, în cadrul proiectului „Universitatea de Medicină liberă de fumat”, realizat în colaborare cu Davidson College din Statele Unite ale Americii şi Fundaţia Procardia.

Prin participarea la proiectul „Universitatea de Medicină liberă de fumat”, Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş a devenit prima universitate medicală din România care se aliniază eforturilor de combatere a fumatului.

„Am fost surprins plăcut să văd că sunt foarte mulţi studenţi care au aderat la acest lucru (la proiectul Universitatea de Medicină liberă de fumat – n.r.) mai ales că noi am introdus din acest an un curs de tabacologie, la care studenţii au venit din două motive. Fie cei care fumează să vadă dacă merită să se lase de fumat, fie cei care nu fumează să vadă dacă au motive să rămână nefumători. Cursul este opţional, dar am văzut o mare participare. Poate participa la acesta orice student al universităţii. (…) Cifrele (statisticile – n.r.) nu sunt neapărat în defavoarea unor universităţi de medicină, deşi poate fi luat în considerare aici un nivel mai mare de muncă, de învăţare, de stres, care prin tradiţie se leagă cu obiceiuri uneori nesănătoase – tutun, cafea în exces. Medicii au un asemenea obicei, la care, teoretic vorbind, nu ne-am aştepta, dar trebuie să îl tratăm cu toleranţă pentru că sunt oameni până la urmă şi au puterile şi slăbiciunilor lor de a rezista sau nu unor vicii. Până la urmă nu este important de ce faci acum, ci ce vei face în viitor”, a arătat rectorul UMF Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei.
Potrivit rectorului, sondajele realizate în cadrul proiectului „Universitatea de Medicină liberă de fumat”, care arată că se constată creşterea incidenţei fumatului pe parcursul anilor de studiu, de la 32,2% în Anul I, la 39,1% în anul VI, pot transmite un mesaj, însă studenţii nu pot fi împărţiţi în două categorii, fumători sau nefumători.

Rectorul UMF Târgu Mureş a participat luni, la Târgu Mureş, la a treia întrunire a experţilor din SUA, Ungaria şi România din acest an, în cadrul proiectului comun privind formarea capacităţii locale de cercetare în domeniul fumatului, demarat de Colegiul Universitar Davidson (SUA), Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi Fundaţia Procardia. Proiectul „Universitatea de Medicină liberă de fumat”, realizat în colaborare cu Davidson College din Statele Unite ale Americii şi Fundaţia Procardia, se va axa în acest an pe evaluarea obiceiului fumatului la toţi studenţii facultăţilor de medicină, medicină dentară, farmacie şi asistenţă medicală generală, pe baza recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Iniţiatorii proiectului susţin că fumatul este o boală (dependenţa de nicotină), care reprezintă o problemă majoră de sănătate publică mondială, că pe plan mondial fumează circa un miliard de persoane dintre care anual mor 4-5 milioane de fumători, aproximativ 700.000 în Europa. Specialiştii au arătat că abandonarea fumatului este un proces dificil din cauza dependenţei puternice, care se instalează rapid, iar corpul medical are o responsabilitate majoră în lupta contra fumatului. AGERPRES