umf_tgmures_mare.jpgRectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a anunţat miercuri că instituţia sărbătoreşte în acest an 70 de ani de la înfiinţare şi că pe parcursul a zece luni va organiza ample manifestări ştiinţifice cu participare internă şi internaţională.

„Proiectul UMF 70 – suntem în faza în care avem un program preliminar, care conţine toate activităţile importante pe care ni le asumăm a le organiza în 2015. Pe de-o parte este un proiect care doreşte să sărbătorească într-un mod special o aniversare importantă nu doar a universităţii, ci a întregii zone în care trăim, 70 de ani de învăţământ medico-farmaceutic la Târgu Mureş este o cifră rotundă, este un eveniment care pentru noi, ca şi universitate, înseamnă 70 de ani de prestigiu, de performanţă şi de profesionalism. Pe de altă parte, acest UMF 70 în egală măsură se doreşte a fi un pretext, în sensul cel mai bun şi frumos al cuvântului, de a promova universitatea, valorile pe care această universitate le are şi planurile de dezvoltare pe care le are”, a spus prof. dr. Leonard Azamfirei.

Programul este împărţit pe luni şi pe lângă evenimentele de natură ştiinţifică şi acţiuni academice vor avea loc şi numeroase acţiuni culturale, sportive, multe dintre ele desfăşurate în parteneriat cu instituţii naţionale şi internaţionale.

Pentru marcarea împlinirii a 70 de ani, UMF Târgu Mureş va lansa moneda aniversară „UMF 70”, în colaborare cu Banca Naţională a României şi emisiune filatelică, iar în curtea universităţii vor fi plantaţi 70 de stejari.

Programul anunţat miercuri mai cuprinde lansarea revistei ştiinţifice internaţionale sub egida UMF, „The Journal of Critical Care Medicine”, care îşi propune publicarea de articole ştiinţifice de înaltă calitate din sfera medicinii bolnavului critic, o caravană a UMF în liceele din ţară, lansarea unei capsule a timpului, ce va conţine obiecte din instrumentarul obişnuit al medicului anului 2014, urmând a fi deschisă peste 30 de ani, la centenarul UMF.

De asemenea, în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, la UMF va avea loc în acest an olimpiada de biologie, faza naţională pentru elevii de liceu, sub genericul „UMF şi olimpicii României”, MediSim – prima conferinţă pentru simulare şi abilităţi practice în medicină din România, Congresul româno-iordanian de medicină şi farmacie, Ziua regalităţii la UMF, cu participarea membrilor Casei Regale, marcarea a 25 de ani de medicină militară la Târgu Mureş în colaborare cu Ministerul Apărării Naţionale.
În program mai figurează inaugurarea Centrului de Simulare în Medicină Dentară, dezvelirea unui monument al pacientului necunoscut – ca omagiu adus celor care au contribuit, prin propriul corp, la învăţământul medical de anatomie şi la salvarea unor vieţi prin donarea de organe şi ţesuturi, prima conferinţă naţională de dermatoze profesionale şi inaugurarea Centrului Avansat de Cercetări Medico-Farmaceutice.

Prof. dr. Leonard Azamfirei a precizat că în proiectul UMF 70 universitatea are ca parteneri Primăria Târgu Mureş, Consiliul Judeţean şi Prefectura Mureş. AGERPRES