umf timisoara.jpg Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) „Victor Babeş” din Timişoara a inaugurat unicul laborator ultraperformant din ţară de diagnostic molecular pentru depistarea precoce a anomaliilor mamare care pot evolua spre cancerul de sân. Aici pot fi investigate două dintre cele mai cunoscute gene implicate în patogeneza cancerului de sân, respectiv BRCA 1 şi BRCA 2, prima dintre acestea fiind descoperită şi la actriţa Angelina Jolie.

De peste 15 ani, UMF desfăşoară o activitate recunoscută în acest sens, dar acum universitatea a învestit peste un milion de euro, din fonduri europene, în aparatură modernă care ajută la depistarea cancerului mamar, iar analizele se fac doar la recomandarea specialistului oncolog, care va putea stabili conduita de tratament următoare, eventual poate indica mastectomia (extirparea sânului) pentru a înlătura pericolul malign.

„În funcţie de istoricul familiei şi de analizele realizate în laboratorul de la UMFT, pacientele pot afla dacă există riscul de a se îmbolnăvi de cancer. Ne uităm pe secvenţe de ADN. În total, am reuşit să cercetăm 12 cazuri genotipate de posibilitate de apariţie a cancerului mamar. Noi cercetăm, dăm un rezultat şi oferim rezultatele oncologului. Această mutaţie este asociată apariţiei cancerului la sân. De acolo, intervin oncologii, geneticianul care trebuie să-i explice pacientului ce înseamnă această mutaţie”, a declarat medicul Ovidiu Sîrbu.

Specialistul a explicat că dacă mama a avut cancer la sân, fiica ei prezintă un risc de 70% să facă boala şi de aceea analizele făcute în laboratoarele universitare sunt foarte importante, pentru că reuşesc să indice riscul de expunere la îmbolnăvire. „Există o cerere trimisă către Ministerul Sănătăţii de a include posibilitatea efectuării acestor analize pentru populaţie prin asigurarea de către stat, măcar parţial sau compensat şi includerea acestui tip de analize în cadrul Programului Naţional de Prevenţie Oncologică. Răspunsul încă nu a venit, dar suntem convinşi că va fi finanţat”, a mai precizat medicul Andrei Moţoc, purtător de cuvânt al UMF „Victor Babeş” Timişoara.

Laboratorul de la Timişoara este acreditat şi în alte ţări, ceea ce înseamnă că poate efectua analize şi pentru pacienţii din străinătate. AGERPRES