Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureş a anunţat că va participa la un hackathon coordonat de Consiliul European pentru Inovare din cadrul Comisiei Europene, care are ca scop identificarea şi dezvoltarea de soluţii inovative care să poată face faţă provocărilor acestei perioade, generată de pandemia de COVID-19.  „Hackathon-ul, programat în perioada 24-26 aprilie, cuprinde, pe lângă oferirea specialiştilor şi a echipamentelor de înaltă performanţă de care dispun organizaţiile înscrise şi dezvoltarea unor idei de soluţii concrete în domenii precum sănătatea, educaţia online şi desfăşurarea muncii la distanţă, continuitatea activităţilor antreprenoriale, coeziunea socială şi politică, digitalizarea activităţilor financiare”, a precizat Biroul de Presă al UMFST Târgu Mureş.

Potrivit UMFST Târgu Mureş, instituţia universitară este pregătită pentru provocarea lansată de Comisia Europeană, fiind implicată activ atât în diagnosticarea, cât şi în îngrijirea bolnavilor infectaţi cu noul coronavirus. „De la începutul acestei perioade, Universitatea noastră s-a implicat în diagnosticul COVID19, punând la dispoziţia sistemului sanitar public întreaga sa infrastructura de diagnostic din cadrul Centrului de Cercetări Avansate Medico-Farmaceutice, unde se fac testări pentru identificarea coronavirusului SAR-CoV-2 prin Real-Time PCR. Totodată, la iniţiativa Universităţii, Instituţia Prefectului – Judeţul Mureş, împreună cu celelalte autorităţi implicate direct în gestionarea pandemiei COVID-19 au decis transformarea Sălii polivalente din cadrul campusului universităţii într-un spital de tip modular pentru urmărirea, monitorizarea şi tratarea pacienţilor infectaţi cu virusul SARS-CoV2, cu simptomatologie moderată. Universitatea a înţeles prin aceste demersuri să îşi onoreze responsabilitatea socială asumată şi va face toate eforturile şi în viitor să contribuie cu profesionalism la acţiunea comună de luptă împotriva actualei pandemii”, a precizat UMFST.

Hackathon-ul este un eveniment în care mai mulţi programatori colaborează pentru dezvoltarea unui proiect software, fie în scop educaţional sau social, fie pentru crearea unui program funcţional. AGERPRES