Rectorul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” (UMFST) din Târgu Mureş, profesor doctor Leonard Azamfirei, a declarat că instituţia implementează o platformă profesionistă pentru învăţământ online, folosită de mari concerne la nivel mondial, astfel încât studenţii să beneficieze de un sistem eficient de predare.

„Deşi începem anul universitar, timp de două săptămâni vom avea învăţământ exclusiv online. Această perioadă ne dă un răgaz să vedem cum se aşează situaţia epidemiologică locală, pe de altă parte ne permite să evaluăm anumite aspecte în privinţa organizării noastre împotriva pandemiei. În acest interval studenţii vor sta acasă, vor face toate categoriile de activităţi online, căminele le vom deschide cu 3-4 zile înainte de începerea învăţământului on site, adică înainte de 28 septembrie. Dacă vor fi cazuri speciale, poate deschidem un cămin ca să îi cazăm pe cei care vin mai repede. După 28 septembrie, cursurile se vor desfăşura online, iar pentru o mai bună desfăşurare, suntem pe punctul de a implementa o platformă profesionistă pentru învăţământ online, pe care o folosesc foarte multe unităţi mari la nivel mondial, acum lucrăm la transferul informaţiilor şi la instruirea cadrelor didactice. Urmează să instruim şi studenţii”, a declarat presei dr. Leonard Azamfirei.

Rectorul a arătat că, pentru începerea noul an universitar, UMFST Târgu Mureş a elaborat un Plan de măsuri pentru desfăşurarea activităţilor didactice, astfel încât activitatea în cadrul universităţii să se desfăşoare în condiţii de siguranţă epidemiologică, pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2.

„După trecerea la sistemul hibrid, pentru practica studenţilor împărţim grupele în 2-3 subgrupe, în funcţie de specificul fiecărei facultăţi, astfel încât să se participe la activităţile propriu-zise în laboratoare sau în spital cu un efectiv redus de studenţi. O treime va partic ipa în laboratoare sau spital, o altă parte va participa la activităţi demonstrative făcute în spaţii largi, mă refer la amfiteatre, iar o altă parte, online. În fiecare săptămână dorim ca aceste grupe să se rotească, astfel încât fiecare grupă să treacă şi prin spital, dar să facă şi activităţi practice. Aceste măsuri le vom redimensiona în funcţie de cum va evolua situaţia epidemiologică. Luăm în calcul atât o relaxare a măsurilor, cât şi o trecere mai consistentă în online”, a subliniat Leonard Azamfirei.

Rectorul UMFST Târgu Mureş a arătat că pentru cazarea în căminele studenţeşti au fost luate o serie de măsuri pentru prevenirea îmbolnăvirilor, iar cea mai importantă este responsabilizarea studenţilor pentru a se proteja.

Între măsurile de responsabilizare se numără şi aceea ca studentul cazat în cămin să evite pe cât posibil deplasările în alte localităţi, dacă acest lucru nu se impune, iar cei care o fac, trebuie să efectueze un test COVID la revenirea în cămin. AGERPRES