Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, a semnat, luni, un parteneriat de colaborare cu Institutul Confucius din Cluj-Napoca şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, în vederea înfiinţării, începând de anul viitor, a unui centru de predare a limbii chineze în municipiu, destinat atât copiilor, cât şi adulţilor.

La semnarea parteneriatului au mai participat un reprezentant al Ambasadei Republicii Populare Chineze şi membri ai Asociaţiei de prietenie româno-chineze, filiala Bistriţa.

„Ne-am dorit, ca administraţie, să dezvoltăm relaţii parteneriale cu organizaţii din Republica Populară Chineză, având în vedere tradiţionala prietenie româno-chineză şi nu lipsit şi de marele interes economic pe care îl reprezintă, cred, că cea mai mare putere economică a lumii la ora actuală. (…) Asociaţia de prietenie româno-chineză, filiala Bistriţa, împreună cu Ambasada RP Chineză şi Institutul Confucius din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi Primăria au purtat discuţii referitoare la înfiinţarea unui centru de predare a limbii chineze în municipiul Bistriţa. Cred că este un pas important, o treaptă superioară în relaţiile Bistriţei cu civilizaţia chineză şi are rolul de a promova la noi dimensiuni relaţiile de prietenie”, a spus Creţu.

Cursurile vor fi susţinute, în limba engleză, de un profesor al Institutului Confucius, iar grupurile ţintă sunt clasele de gimnaziu, liceenii şi adulţii. Cursanţii vor putea învăţa, astfel, limba chineză, caligrafie şi elemente despre cultura şi civilizaţia chineze. Proiectul privind înfiinţarea centrului de predare a limbii chineze va fi supus, joi, aprobării Consiliului Local Bistriţa, în şedinţa ordinară din luna noiembrie. AGERPRES