coman_bogdan.jpgConcursul National de Lectura „Mircea Nedelciu”, ajuns anul acesta la cea de-a VI-a editie, a fost organizat de Societatea Romana de Radiodifuziune. In fiecare zona importanta a Romaniei s-a desfasurat cate o faza regionala, care a avut loc prin intermediul postului zonal de radio.

Dupa ce a reusit sa treaca de aceasta faza intermediara a concursului, elevul Bogdan Coman, de la Colegiul National „Mihail Sadoveanu” Pascani, a participat, pe 20 noiembrie 2008, la faza nationala a competitiei, unde a castigat Premiul I.

Bogdan ne impartaseste din aceasta experienta:

„Se cuvine sa multumesc, inainte de toate, unor persoane care au contribuit decisiv la succesul meu in cadrul a ceea ce a fost, in primul rand, o experienta extraordinara, poate de neegalat fata de ce am trait pana la varsta de 18 ani. Asadar, doresc sa ii transmit cele mai calduroase multumiri doamnei de la care am avut si norocul de a prinde gustul lecturii si placerea studiului Limbii si Literaturii Romane, in clasele V-IX : doamna director Carmen Dimitriu, care, de altfel, mi-a adus la cunostinta si m-a indemnat sa particip la Concursul National de Lectura «Mircea Nedelciu».

De asemnea, ii multumesc enorm doamnei profesoare Monica Costea, omul care mi-a devenit in ultimii trei ani de zile asemenea unui parinte prin dragostea fata de carte si arta pe care mi-a daruit-o. In sfarsit, dar, bineinteles, nu celor din urma, le multumesc parintilor mei care, inainte de toate, m-au iubit”.

O pagina de jurnal

19 noiembrie 2008.

Ora 5.30. Inca noapte. Trenul din Gara Iasi cu destinatia Bucuresti Nord isi urneste gramezile greoaie de fier deasupra carora, intr-unul din vagoane, urmeaza sa petrec urmatoarele aproximativ 5 ore in compania distinsului domn scriitor Valentin Talpalaru, om de o deosebita stralucire interioara, care ma va insoti, in calitate de reprezentant al Radio Iasi, la Targul International de Carte Gaudeamus Bucuresti 2008, in cadrul caruia este organizat concursul.

Orele trec repede si, odata ajuns in capitala, aerul inchis al aglomeratiei reuseste sa imi creasca pulsul inimii si sa ma faca sa ma gandesc cu putin mai multa emotie la urmatoarea zi, cea a competitiei.

Dupa cazarea la hotel, am avut ocazia sa vizitez la pas o buna parte din centrul istoric al Bucurestiului si sa vad ce inseamna cu adevarat un oras viu, dar sufocat de propria agitatie.

20 noiembrie 2008

In jurul orei 11, majoritatea concurentilor si a insotitorilor au fost transportati, prin amabilitatea organizatorilor, la locul de desfasurare al targului: Romexpo.

Cele aproximativ 500 de edituri prezente in interiorul imensei cladiri, miile de vizitatori si mirosul de carte noua te transforma brusc intr-un nehotarat dornic de explorare.

La ora 13 a inceput concursul. Au fost prezentati cei 5 membri ai juriului si concurentii, in numar de 8, din 8 orase: Bucuresti, Cluj – Napoca, Constanta, Craiova, Fundulea, Iasi, Sibiu si Timisoara.

Prima proba a necesitat elaborarea unui eseu liber,in timp de 5 minute (timp comun tuturor participantilor) de cel putin jumatate de pagina A4, in care sa se regaseasca cele 5 cuvinte care fusesera mentionate.

Cea de-a doua proba a solicitat continuarea, in viziune proprie, a unui frangment din opera scriitorului Mircea Nedelciu. Timp de lucru : 10 minute.

Ultima proba, la care, trebuie sa recunosc, toti participantii au avut cele mai mari emotii, s-a bazat doar pe cunostintele dobandite prin lectura in clasele I-XII. Fiecare concurent a audiat cate un fragment din fonoteca radioului romanesc. Fragmentul a avut legatura directa cu operele studiate in anii anteriori. Dupa auditie, s-a adresat cate o intrebare cu referire la opera si autorul la care avea trimitere fragmentul.

Premiul pe care l-am obtinut mi-a redat increderea in mine si in gandul ca, in viitor, voi reusi pe plan profesional: in televiziune si film.

Sfatul meu pentru tinerii care cred cu adevarat in ceea ce vor sa faca in viata este urmatorul: Incercati sa aratati cat mai des si mai mult ca puteti face bine ceea ce va place si ce va doriti sa faceti in viitor! Nu va lasati descurajati de nimeni si nimic din jurul vostru si impliniti-va visul!