Un elev de clasa a XI-a de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi a creat o aplicaţie informatică menită să vină în sprijinul poliţiştilor pentru a combate infracţionalitatea şi care încurajează, totodată, implicarea cetăţenilor în viaţa comunităţii. Aplicaţia „Ajută Poliţia” a fost lansată de David Burcovschi, elev de clasa a XI-a de la Liceul de Informatică „Grigore Moisil” din Iaşi.

Cu ajutorul acesteia, fiecare utilizator ar avea posibilitatea să raporteze direct la Poliţiei orice incident, furt, accident sau incendiu. „Ideea mi-a venit făcând naveta şi observând că mulţi, în trafic, încalcă şi creează situaţii de acccident. Este un proiect pe care îmi doresc să îl dezvoltăm în parteneriat cu Poliţia şi autorităţile care intervin în situaţii de urgenţă, prin care oamenii să fie conectaţi printr-o aplicaţie ce le va permite să raporteze incidentele, conflictele, accidentele. De exemplu, dacă vezi pe stradă două persoane care se bat vei putea filma şi raporta în timp real către Poliţie, care va putea interveni în funcţie de coordonatele GPS. Aceste sesizări pot fi văzute public şi pe https://ajutapolitia.ro/live”, a declarat David Burcovschi.

O parte a aplicaţiei ajutapolitia.ro este destinată persoanelor care fac drumeţii sau alpinism şi se expun unor riscuri. „Pot să trimită un semnal SOS care să includă locaţia curentă, astfel încât SMURD şi salvamontiştii să poată interveni în baza datelor GPS”, a declarat David Burcovschi.

Tânărul spune că, deocamdată, nu a reuşit să prezinte aplicaţia autorităţilor. „Nu reuşesc să dau de ei pentru a le prezenta proiectul. Am o idee: vreau să fac aplicaţia ca la taxi, pentru ca maşinile de poliţie să primească sesizările din aria în care se află”, a declarat elevul.

Alături de câţiva colegi, tânărul a înfiinţat D>Soft, un proiect sub umbrela căruia adolescenţii dezvoltă proiecte în domeniul IT, una dintre acestea fiind o aplicaţie pentru telefonul mobil care vine în ajutorul persoanelor care suferă de diabet. „Pasiunea pentru informatică este strâns legată de pasiunea pentru modelism. În clasa a IV-a, făceam maşini teleghidate construite şi gândite de mine de la zero. La început, am dobândit cunoştinţe minime de aerodinamică, mecanică şi după ce am văzut un reportaj despre robotică, mi-a venit ideea să transform toate aceste obiecte în roboţi şi am început să studiez informatica şi să descopăr cum se rezolvă anumite sarcini folosind limbajele de programare”, a declarat David Burcovschi.

În clasa a VI-a a făcut primul robot şi a participat cu el la Concursul de creativitate în fizică şi tehnologii „Ştefan Procopiu”. Cu acel robot a ajuns la naţională, unde a câştigat locul I. „De la roboţi mi-am dorit să evoluez. M-am apucat de programare web. Am învăţat HTML, PHP şi limbajele de programare Backend, JavaScript şi CSS. Am fost autodidact. Am învăţat din dorinţa de a îmbunătăţi ceea ce făceam, iar când dobândeam informaţiile dorite, exact ca la un joc, doream să trec la următorul nivel”, a declarat David Burcovschi.

Nu doar propria evoluţie este importantă pentru David. El spune că este mentorul colegilor care împart aceeaşi pasiune cu el dar şi pentru un grup de elevi mai mici din Voineşti, localitate în care locuieşte alături de familia sa. AGERPRES