Consiliul Judeţean Vâlcea a aprobat transformarea unui liceu teoretic în şcoală profesională, a declarat preşedintele CJ, Ion Cîlea, considerând astfel că este mult mai important pentru elevi să dobândească o calificare care să le ofere şansa de a accesa mai uşor un loc de muncă.

„Luni a fost ziua când în Vâlcea, la fel ca în întreaga ţară, s-a declanşat programul naţional de informare şi consiliere a elevilor şi de atragere a absolvenţilor de gimnaziu spre învăţământul profesional. Printre alte activităţi, în cadrul acestei acţiuni, care va dura până la data de 18 mai, sunt prevăzute atât o ‘săptămână a meseriilor’, cât şi un ‘târg al meseriilor’, ambele având ca scop informarea detaliată şi, pe această cale, determinarea elevilor şi părinţilor de a alege cea mai potrivită meserie. Lansarea acestui program de către Ministerul Educaţiei a pornit de la nişte realităţi dureroase, care se simt astăzi prin criza de mână calificată pentru sectoare importante ale economiei precum transporturi, construcţii, electronică, industrie alimentară etc. Se caută şi nu se găsesc pe piaţa muncii lucrători pe diferite tipuri de utilaje, ca să nu mai vorbim de lipsa maiştrilor şi tehnologilor”, a spus Ion Cîlea.

În consecinţă unul dintre liceele vâlcene cu profil teoretic a fost transformat în totalitate în şcoală profesională. „Marea greşeală a plecat de la faptul că, în Vâlcea, la fel ca în ţară, grupurile şcolare de tradiţie profilate pe domenii tehnice şi economice care aveau misiunea să pregătească forţă de lucru calificată au fost transformate în licee. O astfel de eroare a fost corectată de noi, când Consiliul Judeţean a adoptat o hotărâre pe baza căreia Liceul Bistriţa a fost readus la statutul iniţial de şcoală profesională specială. Măsura noastră s-a bazat pe faptul că pentru copiii cu cerinţe educaţionale speciale este mult mai important să dobândească o calificare care să le ofere şansa de a accesa mai uşor un loc de muncă”, a precizat Ion Cîlea.

El insistă astfel ca părinţii să înţeleagă avantajul deprinderii de către copii a unei meserii, decât să se trezească la finalul unui ciclul liceal cu „bacalaureatul picat” şi astfel să se îngroaşe lista şomerilor din judeţ. „În actualul an de învăţământ, de exemplu, numărul elevilor din şcoli profesionale a scăzut la 20.000 faţă de 300.000 câţi erau în 2002. La ultima bursă a locurilor de muncă organizată la sfârşitul lunii trecute în Râmnicu Vâlcea, din cei peste 1.400 de tineri care s-au prezentat, doar 245 au fost absolvenţi ai unor şcoli de meserii sau de gimnaziu. Este dramatic să nu ştii o meserie. Astăzi un agent economic te întreabă ce ştii să faci şi nu câte clase de liceu ai terminat”, a afirmat Ion Cîlea. AGERPRES