dumitrescu sorin.jpgDe Sfântul Gheorghe, Aula Magna a Universității „Petre Andrei” din Iași a fost inundată de spiritualitate cu prilejul lansării volumului „Noi și icoana”, semnat de pictorul și scriitorul Sorin Dumitrescu.

Cartea artistului este o pledoarie pentru revenirea la icoane. „Creștinismul este o religie vizuală. Dispariția icoanei din învățământul religios a dus la un comportament magic. Toate cursurile ar trebui să revină la Sfinții Părinți care sunt toți vizuali „, a explicat pictorul Sorin Dumitrescu. Maestrul a demonstrat în fața celor prezenți de ce „la nivel de doctrine religiile nu se vor împacă niciodata fără icoană”.

Prezent la lansare, părintele Constantin Sturzu a susținut opinia artistului. „Icoana este însăși credința noastră. Arătă-mi la ce icoană te inchini că să-ți spun cine ești”, a concluzionat acesta.

Criticul de arta Pavel Șușara a punctat importanța maestrului Sorin Dumitrescu în cultura românească: „Sorin Dumitrescu , intuind o criză a lumii în care trăim, a încercat să împace spațiul cultural laic cu cel spiritual”.

La lansare au mai fost prezenți și preotul Constantin Andrei și iubitorul de artă Emil Stratan. „Este un eveniment inedit pentru noi. Această lansare de carte repoziționează universitatea noastră în zona spirituală, creștina.Cartea maestrului Dumitrescu este o adevarată cercetare în teologia chipului”, a precizat rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, prof.univ.dr. Doru Tompea.

Scriitorul și pictorul Sorin Dumitrescu i-a mulțumit Rectorului pentru invitația la universitatea și i-a transmis acestuia că se simte onorat că a putut păși într-o instituție de învățământ superior de prestigiul Universității „Petre Andrei” din Iași.