Un milion de euro vor fi redistribuiti, in sedinta de guvern, catre alte scoli din judetul Cluj, dupa ce primaria municipiului Cluj-Napoca nu a reusit sa foloseasca acesti bani alocati pentru programul de renovare si modernizare a unitatilor de invatamant.
Potrivit deputatului PNL de Cluj, Horia Uioreanu, o parte din acesti bani au fost la dispozitia municipalitatii inca din luna martie, dar nu s-a reusit cheltuirea lor pana la finele anului in curs, astfel ca vor fi dati acelor scoli din judet care au cerut suplimentarea fondurilor.

Parlamentarul il acuza, cu aceasta ocazie, pe primarul Emil Boc de proasta gestionare a programului pentru reabilitarea scolilor si gradinitelor din municipiu. „Doresc sa imi exprim totala dezaprobare pentru felul in care administratia democrata a municipiului Cluj-Napoca ignora unele proiecte de interes major pentru locuitorii sai. De asemenea, vreau sa trag un semnal de alarma, in ceasul al doisprezecelea, pentru a determina primaria sa se trezeasca din starea de amorteala si sa isi canalizeze eforturile catre proiectele pe termen lung ale municipalitatii”, a declarat Uioreanu.

Acesta mai spune ca felul in care au actionat angajatii primariei, in frunte cu primarul, reprezinta un dispret total fata de zecile de mii de copii clujeni si ca acesta este comportamentul adevarat al Partidului Democrat vizavi de banii publici. „Este, in cele din urma, felul in care domnul Emil Boc intelege sa aprecieze munca noastra, a liberalilor din Cluj, de a aduce fonduri guvernamentale pentru investitii in judet”, a mai spus Uioreanu.

Potrivit deputatului Colegiul Economic „Iulian Pop” a pierdut 400.000 lei, Colegiul Tehnic de Comunicatii „Augustin Maior” – 400.000 lei, Colegiul National „Emil Racovita” – 10.000 lei, Scoala „Emil Isac” – 150.000 lei, gradinita cu program prelungit numarul 1 – 300.000 lei, gradinita cu program prelungit numarul 32 – 550.000 lei, gradinita Cartier Central – 700.000 lei, gradinita cu program prelungit nr. 4 – 30.000 lei, gradinita Cartier Gruia – 700.000 lei, Liceul Teoretic „Apaczai Csere Janos” -100.000 lei, gradinita cu program prelungit numarul 21- 150.000 lei), iar gradinita cu program prelungit numarul 42 – 100.000 lei.

Pe de alta parte, Primaria Cluj-Napoca considera ca facut toate demersurile legale in vederea cheltuirii sumelor alocate pentru scolile din Cluj-Napoca, insa derularea investitiilor a fost intarziata din cauza Guvernului.

„Din cauza intarzierii aparitiei normelor metodologice care trebuia sa fie emise de Guvernul Tariceanu, a fost intarziata inceperea procedurilor in vederea derularii investitiilor la scolile din Cluj”, a afirmat purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca, Raimonda Boian. Boian a spus ca, pentru a se cheltui banii, trebuie respectate termenele legale, iar acestea nu se puteau incadra in anul calendaristic 2007. „De fiecare data, in asemenea situatii, banii erau transferati in fondul de rulment pentru a putea fi utilizati in anul calendaristic urmator. De aceasta data, sfidand clujenii si contributia lor la bugetul public national, domnul Tariceanu propune retragerea sumelor neutilizate din cauza procedurilor intarziate chiar de Guvernul Tariceanu”, a mai afirmat Raimonda Boian.