univ polit timisoara.jpgUniversitatea Politehnica Timisoara va primi o finantare nerambursabila de peste un milion de euro pentru un proiect de perfectionare a generatoarelor eoliene. In cadrul proiectului Universitatea Politehnica Timisoara are ca asociat Astra Consulting din Norvegia.

Finantarea este acordata prin mecanismul Financiar SEE pentru Romania (Granturile SEE) si al Programului de Cooperare Norvegian (Granturile norvegiene).

70 de proiecte din Romania au fost selectate pentru a primi fonduri nerambursabile in valoare totala de 98,5 milioane de euro. Proiectele provin din sectoare prioritare cum ar fi mediu, energie, sanatate, productie sustenabila, protejarea patrimoniului cultural si resurse umane. Prin intermediul celor doua programe, Granturile norvegiene si Granturile SEE, statele din Spatiul Economic European SEE-EFTA, respectiv Norvegia, Liechteinstein si Islanda, aloca Romaniei asistenta financiara nerambursabila in valoare totala de 98,5 milioane pe perioada 2007-2009 pentru finantarea de proiecte in sectoare cheie pentru dezvoltarea sociala si economica a tarii, cum ar fi mediu, eficienta energetica, productie sustenabila, sanatate si protectia copilului, conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea resurselor umane.

In cadrul Programului Norvegian de Cooperare pentru Romania, finantat de Norvegia, au fost aprobate 30 de proiecte bilaterale. Programul a fost initiat ca parte a Acordului de Extindere a Spatiului Economic European, in scopul sprijinirii cresterii economice si dezvoltarii sustenabile si a consolidarii relatiilor bilaterale dintre Romania si Regatul Norvegiei. Valoarea totala a fondurilor se ridica la 48 milioane de euro. Fondurile sunt alocate pentru trei tipuri de proiecte: sprijin pentru deplasari, sprijin pentru pregatirea de proiecte si proiecte individuale – primele doua categorii reprezentand etape pregatitoare pentru cea de-a treia categorie, a proiectelor individuale mai ample.

Cele patru domenii prioritare cuprinse in program sunt mediu, eficienta energetica, productie sustenabila si sanatate. Programul are drept cerinta obligativitatea dezvoltarii unui parteneriat intre entitati din Norvegia si entitati din Romania. Programul de Cooperare Norvegian este administrat in Romania de catre compania de stat Innovation Norway, avand drept Punct National de Contact in Romania Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale din cadrul Ministerului Finantelor.