Un nou colegiu naţional în judeţul Mureş, începând cu anul şcolar 2018-2019

Patru colegii naţionale vor funcţiona în judeţul Mureș, începând cu anul şcolar 2018-2019, după ce, în această vară, prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale, Liceul Vocaţional Pedagogic din Târgu Mureş a devenit Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

Potrivit inspectorului general şcolar, Ioan Macarie, începând cu data de 1 septembrie, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” s-a alăturat Colegiului Naţional “Unirea” şi Colegiului Naţional “Alexandru Papiu Ilarian”, ambele din Târgu Mureş, precum şi Colegiului Naţional “Mircea Eliade” din Sighişoara. Noul colegiu naţional a funcţionat, în anul şcolar 2017-2018, cu patru clase de a IX-a, patru clase a X-a, şase clase a XI-a şi şapte clase a XII-a.

Pentru anul şcolar 2018-2019, Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Târgu Mureş funcţionează cu două secţii – română şi maghiară – cu clase de Învăţător-Educator în limbile română şi maghiară, Ştiinţe sociale – intensiv engleză (română), Filologie – intensiv italiană (română), instructor de educaţie extraşcolară (maghiară) şi Ştiinţe sociale – intensiv germană (maghiară).

Liceul Pedagogic Târgu Mureş a fost înfiinţat în anul 1966, iar de atunci aici au fost formaţi peste 5.000 de învăţători, educatori şi instructori de educaţie extraşcolară, înregistrându-se rezultate foarte bune la olimpiadele şi concursurile naţionale.

În judeţul Mureş încep anul şcolar 2018-2019 un număr de 86.180 de copii (81.049 au fost în anul şcolar 2017-2018), dintre care 721 vor urma o formă de învăţământ special, în 623 unităţi şcolare, 605 fiind publice şi 18, private (cu 1.970 de copii).

Potrivit IŞJ Mureş, în acest an şcolar vor fi mai puţine unităţi şcolare faţă de anul trecut, fiind desfiinţate 16 unităţi pe fondul scăderii numărului de copii, iar elevii rămaşi în acest zone vor fi transportaţi cu microbuzele la şcolile din centrele de comună.

IŞJ Mureş a menţionat că, din cele 623 de unităţi şcolare pe pe raza judeţului, doar două nu sunt autorizate sanitar, întrucât funcţionează în clădiri retrocedate, iar proprietarii nu doresc să facă investiţii, fiind vorba despre grădiniţa din satul Hetiur şi şcoala generală din Viişoara, care au probleme cu asigurarea apei curente şi cu grupurile sanitare.

Din cele 623 de unităţi şcolare din judeţ, 46 funcţionează cu plan de conformare pentru un an, însă Direcţia de Sănătate Publică a confirmat că acestea pot funcţiona în regim normal.

“Din analizele efectuate rezultă faptul că în Transilvania există cele mai bune facilităţi educaţionale din punct de vedere al accesului în regiune, cartier şi strada unde locuiesc şi ne bucurăm că oraşul Târgu Mureş este pe locul 4 după Oradea, Braşov şi Piteşti”, au mai precizat reprezentanţii IŞJ Mureş. AGERPRES