lic def vedere.jpgLiceul pentru Deficienţi de Vedere Cluj-Napoca a organizat în perioada 9 – 11 februarie cea de-a doua întâlnire din cadrul programului de parteneriat Leonardo da Vinci, cu titlul „EIVIWAC – Education Initiative of Visually Impaired Women Against Breast Cancer”, parteneriat demarat în august 2010.

Întrunirea a avut ca scop evidenţierea cerinţelor necesare formatorului, cât şi persoanei cu deficienţe de vedere în scopul calificării persoanelor cu deficienţe de vedere în examinarea clinică a sânului. De asemenea, au fost prezentate puncte de vedere ale medicilor de specialitate (oncologi, ginecologi, pediatri) asupra valorii adăugate a examinatorului clinic de sân comparativ cu metodele deja existente de palpare, practicate de către medici – ecografie, mamografie.

La întâlnire au participat medici de specialitate şi cadre didactice din trei ţări şi anume: Germania, în calitate de coordonator, Franţa şi România în calitate de parteneri. Din România au participat directorul şi directorul adjunct ai Liceului pentru Deficienţi de Vedere, patru cadre didactice şi tinere cu deficienţe de vedere, potenţiale participante la cursul de examinare clinică a sânului. De asemenea, la întâlnire au participat şi medici din cadrul Institutului Oncologic prof. dr. Ioan Chiricuţă din Cluj-Napoca.


Punctele principale de discuţie din cadrul întâlnirii au fost următoarele: Introducerea programei de curs pentru examinatorul clinic de sân (ECS) (CBE – clinical breast examiner) – curriculum, elemente cheie în realizarea cursului; Introducerea programei de curs pentru formatorul ECS – sarcini de lucru, cerinţe legate de calificarea formatorului ECS şi de formare a formatorului; Discuţii referitoare la valoarea medicală a acestui tip de examinare de către examinatorului clinic de sân din punct de vedere al medicilor din fiecare din cele trei ţări partenere; Prezentarea metodelor de diagnosticare folosite de către examinatorul clinic de sân – exemple de mulaje, benzi de delimitare a zonei de palpare, documentaţie, sistemul de coordonare;


Pe baza discuţiilor s-a ajuns la concluzia că, pentru implementarea acestei metode de examinare clinică a sânului, este nevoie de evidenţierea mai multor aspecte de natură medicală, de prezentarea unor date ştiinţifice care vor fi susţinute de către dr. Hoffman din Germania, iniţiatorul acestei metode. De asemenea, obiectivele următoarelor întâlniri se vor axa pe prezentarea unor activităţi practice de examinare a sânului de către o femeie nevăzătoare instruită în Germania şi pe identificarea posibilităţii de implementare a acestei calificări în ţările participante la program, în funcţie de sistemul fiecărei ţări. Pe baza argumentelor furnizate de fiecare ţară participantă, programul de implementare propriu-zisă a acestei calificări se va putea concretiza în următorii doi ani prin aplicarea unui proiect de Transfer de inovaţie de tip Leonardo da Vinci a cursului de calificare a examinatorului clinic de sân.