fuioaga adrian.jpgUn număr de 62 de şcoli din 49 de localităţi băcăuane nu vor mai primi elevi începînd cu luna septembrie, odată cu restructurarea reţelei de învăţământ. Deşi imobilele vor rămâne la dispoziţia primăriilor, cvasitotalitatea edililor şefi din respectivele localităţi nu ştiu încă ce destinaţii le vor acorda.

”Prin renovarea sau chiar construirea unora dintre obiectivele şcolare care, în prezent, nu mai apar necesare s-au irosit sume uriaşe, care ar fi putut fi utilizate mai bine, de-a lungul ultimilor ani, în sistemul de învăţământ băcăuan”, a declarat Adrian Fuioagă, inspectorul general al Inspectoratului şcolar judeţean .

Alte 62 de şcoli băcăuane vor rămâne în imobilele în care îşi desfăşoară activitatea, dar îşi vor pierde statutul de personalitate juridică, adică nu vor mai avea director, contabil, administrator, aceste posturi urmând a fi trecute în posesia titularilor din unităţile de învăţământ coordonatoare. De asemenea, şapte şcoli vor avea program doar pentru clasele I – IV.

”Am efectuat aceste restructurări deoarece, începând cu 1 septembrie, finanţarea ar urma să se facă pe criteriul cost/elev, ceea ce impune ca majoritatea claselor să aibă efectivele maxime stabilite, astfel încât să fie salarii pentru toate cadrele didactice din statele de funcţiuni”, explică Maria Dinu, din cadrul Serviciului de salarizare al ISJ Bacău. Comasarea unităţilor de învăţământ ridică şi o altă problemă dificil de rezolvat, transportul elevilor din localităţile cu şcoli desfiinţate către noile unităţi de învăţământ, unde au fost repartizaţi.

Primarii unor comune băcăuane, dar şi inspectori şcolari atenţionează autorităţile că ”numărul de maşini de transport elevi este insuficient” sau în multe cazuri, acestea ”sunt defecte după utilizarea lor de patru-cinci ani pe drumuri, de cele mai multe ori, impracticabile pentru microbuzele şcolare”. Există localităţi băcăuane în care peste 70-80 de elevi trebuie transportaţi şi câte 7-8 km de un microbuz de doar 16 locuri.

”La ce oră ar trebui să înceapă transportul copiilor pentru a fi la Şcoală încă de la începutul orelor de curs?”, se întreabă, la unison primari şi părinţi din localităţile supuse restructurărilor din Învăţământ. Consiliul judeţean Bacău se va implica în rezolvarea acestei probleme.


”Am cerut primarilor, precum şi Inspectoratului şcolar să facă liste precise cu toţi elevii care au nevoie de a se deplasa dintr-o localitate în alta pentru a ajunge la şcoală în timp util, deoarece intenţionăm să cumpărăm maşini, desigur, mai întâi acolo unde este nevoie urgentă”, a declarat, pentru AGERPRES, Dragoş Benea, preşedintele CJ Bacău. AGERPRES