sipos_sorin.jpgProrectorul Universităţii Oradea prof.univ.dr. Sorin Şipoş şi-a dat recent demisia din funcţie, invocând printre altele lipsa finanţării instituţiei de învăţământ. Sorin Şipoş a făcut parte din echipa de cinci prorectori cu care actualul rector, Constantin Bungău, a câştigat alegerile la conducerea universităţii în anul 2012. Director al Departamentului de Istorie al Facultăţii de Istorie, Relaţii Internaţionale şi Ştiinţele Comunicării, prorectorul Şipoş s-a ocupat de managementul cercetării şi relaţii internaţionale.

„Am pornit de la premisa că profesionalismul, onestitatea şi generozitatea intelectuală trebuie să ne caracterizeze. Ne-am bucurat împreună de rezultatele obţinute în ultimii doi ani, în special de evaluările internaţionale şi ARACIS, dar ne-am confruntat şi cu multe probleme. Un lucru foarte important este că ne dorim cu toţii ca universitatea să funcţioneze în parametri normali. Poate că sunt diferenţe în privinţa măsurilor ce trebuie luate în acest sens”, a spus vineri, într-o conferinţă de presă, Sorin Şipoş, conferinţă la care a participat şi rectorul Bungău.

Prorectorul a menţionat că demisia sa, depusă pe 10 octombrie, a survenit după o analiză de aproape un an, el precizând că va rămâne un cadru universitar concentrat mai mult asupra cercetării şi activităţii didactice, precum şi alături de echipă în toate proiectele benefice universităţii. „Lipsa finanţării poate să fie unul dintre motive (ale demisiei – n.r.). Pentru ca o universitate să funcţioneze la parametri normali are nevoie şi de resurse”, a spus Şipoş.

Rectorul a precizat că într-adevăr problema subfinanţării se discută săptămânal, uneori zilnic, deoarece sunt diferite probleme financiare ale instituţiei de învăţământ. „Nu suntem în situaţia în care să nu ne facem plăţile de salarii, inclusiv contribuţiile la stat, nu suntem în incapacitatea de a face plăţi pentru furnizorii de lucrări, servicii sau materiale, dar de fiecare dată trebuie să ne drămuim zilnic fondurile, săptămânal, întârziind pe unii sau pe alţii pentru a plăti anumite lucruri. Sunt mai multe chestiuni”, a rezumat rectorul Constantin Bungău starea financiară a universităţii.
Rectorul spune că una din principalele dificultăţi financiare este legată de subfinanţarea pe student în România. „Asta este o problemă. Sper să crească finanţarea pe student bugetat în România. Nu este corect să iau o linie de finanţare pentru a menţine activitatea educaţională. Linia de finanţare o iau pentru a menţine fondul de rulment la proiectele de cercetare. Nu numai noi avem problemele acestea. Instituţiile publice au problema aceasta”, a declarat Constantin Bungău.

În ultimii doi ani, bugetul Universităţii din Oradea a fost problematic din cauza finanţării reduse din partea Ministerului Educaţiei şi a numărului mai mic de studenţi plătitori de taxe, instituţia fiind nevoită sa apeleze la credite bancare. În prezent, la Universitatea Oradea sunt în total 20.141 de studenţi (licenţă, masterat, doctorat, ani pregătitori, pregătire pedagogică, grade didactice, cursuri postuniversitare). La nivel de licenţă, masterat şi doctorat sunt doar 14.100 de studenţi. AGERPRES