Aproape un sfert din unităţile de învăţământ din judeţul Cluj, marea majoritate din mediul rural, nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, din cauza lipsei apei curente, a apei potabile, a grupurilor sanitare şi a clădirilor degradate.

Şeful ISJ Cluj, Valentin Cuibus, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că numărul unităţilor de învăţământ care sunt autorizate a crescut cu 3% faţă de anul şcolar trecut. „La nivelul judeţului Cluj sunt 693 de obiective de învăţământ – corpuri de clădiri de şcoli şi grădiniţe, săli de sport, cantine-, din care 539 au autorizaţie de funcţionare permanentă, iar 154, din care 147 în mediul rural, nu au această autorizaţie. Cu alte cuvinte, 24% dintre obiectivele de învăţământ nu sunt autorizate din mai multe cauze, în principal a lipsei apei curente, a celei potabile, a lipsei grupurilor sanitare, a iluminatului insuficient, a clădirilor degradate şi a mobilierului degradat”, a precizat Valentin Cuibus.

El a arătat că sunt 61 de şcoli fără apă potabilă deoarece localitatea unde funcţionează nu dispune de reţea de apă potabilă, iar apa va fi asigurată în diverse recipiente. De asemenea, nu au primit autorizaţia de funcţionare unele grădiniţe care funcţionează la parterul unor blocuri sau la care nu se poate asigura circuitul de alimente. AGERPRES