cuibus_valentin.jpgAproape un sfert dintre şcolile clujene nu deţin autorizaţie sanitară de funcţionare, marea majoritate fiind din mediul rural.

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a declarat, miercuri, în şedinţa Colegiului prefectural, că principalele probleme vizează lipsa apei curente şi potabile sau a instalaţiilor sanitare.

‘Pentru anul şcolar 2012-2013 avem la nivel judeţean un număr de 686 de obiective unităţi şcolare din care au autorizaţie sanitară de funcţionare 521 de obiective -75,94% la sută- şi 165 fără autorizaţie -24,06%. Dintre obiectivele de învăţământ -grădiniţe, şcoli primare şi gimnaziale, licee şi colegii- care nu au autorizaţie, peste 93% sunt din mediul rural. Principalele cauze care au dus la neautorizarea unităţilor de învăţământ sunt lipsa apei curente sau potabile, a unor instalaţii sanitare -chiuvete- branşate la o reţea de apa potabilă şi lipsa unor toalete racordate la o reţea de canalizare sau la fose septice care să înlocuiască latrinele’, a precizat Valentin Cuibus.

El a mai spus că există posibilitatea ca mai multe unităţi şcolare neautorizate să primească autorizaţii sanitare de funcţionare provizorii.

La rândul său, prefectul judeţului Cluj, Ioan Vuşcan, şi-a exprimat speranţa ca anumite probleme să fie rezolvate până la începerea anului şcolar.

‘Sunt aspecte care mai pot fi rezolvate până la începerea şcolii sau în cel mai scurt timp cu putinţă. Să vedem în ce măsură şi primarii de comune sunt responsabili pentru rezolvarea acestei probleme’, a menţionat Gheorghe Vuşcan.
AGERPRES