Un singur cadru universitar titular de la Universitatea din Oradea s-a retras la pensie

Un singur cadru universitar de la Universitatea Oradea, aflat in situatia cumulului pensie-salariu, a renuntat sa mai predea, retragandu-se la pensie, a declarat, miercuri, in conferinta de presa, rectorul UO, Cornel Antal.

Potrivit acestuia, la Universitatea Oradea existau 56 de angajati care cumulau pensia cu salariul, dintre acestia 31 angajati TESA (personal nedidactic), sapte cadre didactice titulare si 18 profesori consultanti.

Dintre cei 31 de angajati TESA, patru persoane au renuntat la contractul cu universitatea, alegand sa ramana la pensie, o persoana si-a suspendat pensia iar ceilalti 26 de angajati nu au trebuit sa aleaga intre salariu si pensie, aceasta din urma fiind sub valoarea salariului mediu brut, de 1693 lei. Dintre cele sapte cadre universitare, o persoana a ales pensia, patru persoane au optat sa ramana active la Universitate, iar doua persoane, avand pensia sub 1693 de lei, vor continua sa-si cumuleze cele doua venituri.


Cei 18 profesori consultanti isi desfasoara activitatea in baza unei decizii a rectorului nu au incheiat contracte de munca fiind remunerati la plata cu ora, ca atare nu intra sub incidenta prevederilor legale (legea 329, art. 17). Pensionarii care cumuleaza pensia cu salariu de la stat au putut opta intre cele doua forme de venit pana pe 9 decembrie, in caz contrar urmand a inceta raporturile de munca. Persoanele pot cumula pensia cu veniturile salariale numai in situatia in care pensia neta are un cuantum mai mic sau egal cu salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat stabilit anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Pentru anul 2009, salariul mediu brut este de 1693 lei. AGERPRES