Un sistem inovator de prevenire a inundaţiilor a fost conceput de elevii unui colegiu din municipiul Ploieşti, în cadrul unui program european derulat în 12 ţări, aceştia câştigând finala naţională a competiţiei Social Enterprise Programme.

Potrivit unui comunicat de presă al Junior Achievement (JA) România, care a organizat această competiţie în parteneriat cu o companie de investiţii norvegiană, proiectul echipei de elevi de la Colegiul Naţional „Jean Monnet” din Ploieşti prevede prelungirea albiei râului cu un sistem anti-inundaţie alcătuit dintr-un perete de protecţie din beton armat, cu orificii protejate cu filtre, ce conduc la o staţie de epurare locală.

Acest sistem foloseşte surplusul de apă preluat de conducta magistrală pentru a produce, prin cădere, energia electrică care alimentează o staţie de epurare, menţionează sursa citată. „Ne-am gândit la un sistem de prevenire a inundaţiilor format din pereţi din beton armat care îmbracă albia râului, cu orificii cu filtre la care sunt conectate conducte ce ajung o staţie de epurare. Am încercat să creăm ceva care nu a mai fost implementat până acum, dar care să nu fie de domeniul SF-ului. Participând la competiţie am avut o experienţă unică, care ne-a ajutat să ne solidificăm relaţiile în cadrul echipei şi să ne folosim imaginaţia pentru a crea ceva unic”, a declarat, conform comunicatului, Tudor Donciu, membru în echipa Aqua Synergy.

Elevii ploieşteni au câştigat finala naţională a competiţiei şi au fost premiaţi în cadrul galei JA Investeşte în educaţie – Business Hall of Fame. Competiţia face parte din programul european Social Enterprise Programme, derulat de JA Europa în 12 ţări (Bulgaria, Danemarca, Italia, Macedonia, Malta, Marea Britanie, Norvegia, România, Rusia, Serbia, Spania) cu scopul de a creşte numărul de antreprenori sociali din rândul tinerilor. AGERPRES