Un student de la Facultatea de Agricultură a Universităţii de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” (USV) Iaşi a răspuns la întrebarea „Cum va fi agricultura viitorului?” şi a fost desemnat câştigătorul unei burse de 1.000 euro oferită de un important partener din agribusiness.

Decanul Facultăţii de Agricultură, Denis Ţopa, a declarat că jurizarea tuturor proiectelor înscrise în competiţie a fost o misiune foarte grea atât pentru profesori cât şi pentru parteneri. Cel mai bun proiect realizat a fost al unui student în anul IV, la Ingineria şi managementul afacerilor agricole, Adelin Răileanu, care a fost desemnat câştigătorul marelui premiu.

„Contribuţia pozitivă, fără îndoială, a agriculturii de precizie schimbă şi va schimba radical sectorul primar. Ceea ce se propune întregii omeniri nu este o nouă criză a forţei de muncă, aşa cum s-a întâmplat odată cu apariţia automatizării în fabrici, ci o modalitate de a satisface cerinţele populaţiei mondiale în creştere, respectând în acelaşi timp mediul şi îmbunătăţind calitatea produselor agroalimentare. Figura fermierului nu este destinată să dispară, ci să evolueze şi să devină un adevărat expert în munca sa, acţionând ca o punte între tradiţie şi inovaţie. Personal, cred foarte mult în această nouă etapă a agriculturii, care va putea atât să crească producţia globală, cât şi să protejeze acele specialităţi tipic italiene care ar putea dispărea din cauza costurilor de producţie prea mari pentru piaţă. Din acest motiv, apariţia agriculturii 4.0 curând marchează sfârşitul definitiv al scuzei ‘întotdeauna am procedat astfel'”, a declarat Adelin Răileanu în proiectul desemnat câştigător.

Acesta îşi va prezenta public proiectul pe data de 24 februarie, în timpul unor discuţii şi dezbateri ce vizează evoluţia agriculturii viitorului. Tot în cadrul acestor dezbateri va fi anunţată şi tema bursei Dicor Land pentru semestrul al doilea.

„Dorim ca aceşti bani din bursa oferită de partenerii noştri să îl ajute să investească în pasiunea lui – ferma familiei sale. Dorim ca studenţii noştri să îşi păstreze în continuare pasiunea, implicarea şi dorinţa de a reuşi”, a declarat conf.univ.dr. Denis Ţopa, decanul Facultăţii de Agricultură din cadrul USV Iaşi. AGERPRES