unatc_logo.jpgUniversitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” a început înscrierile pentru cea de-a doua ediţie a Audiţiei Naţionale – festival dedicat tinerilor actori şi studenţilor din ultimul an de studiu, specializarea Arta Actorului, de la toate universităţile din ţară, de stat şi private, informează un comunicat remis luni.

Desfăşurat sub formă de competiţie, festivalul este o ocazie importantă de afirmare la început de carieră artistică în teatru şi film, de cunoaştere a colegilor de generaţie şi de explorare a unor metode şi tehnici de lucru pe care tinerii au şansa să le împărtăşească. Audiţia Naţională se adresează tinerilor actori cu vârsta până în 35 de ani, studenţi din ultimul an de studiu şi absolvenţi ai Facultăţilor de Teatru din toată ţara. Nu există condiţii restrictive referitoare la statutul profesional – angajat, independent etc.
În prima etapă, concurenţii se înscriu până pe data de 16 noiembrie, prin trimiterea CV-ului şi a unei înregistrări de 7-10 minute a unui one man show / one woman show la alegere, pe adresa auditienationala@unatc.ro, urmând ca acestea să fie evaluate, în perioada 17-23 noiembrie, de un juriu alcătuit din profesori ai UNATC Bucureşti – Radu Gabriel, Florin Grigoraş, Mircea Rusu, Anca Ioniţă şi Laura Baron.

Actorii din cele mai apreciate înregistrări participă la cea de-a doua etapă a Audiţiei, desfăşurată în zilele de 3, 4, 5 decembrie. La Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti, ei susţin live one man/one woman show-ul de 7-10 minute trimis pe suport video la înscriere, în faţa unui juriu final format din profesori ai UNATC, directori ai teatrelor participante şi regizori de film. Premiile constau în roluri oferite de către directorii teatrelor partenere în spectacolele din stagiunea 2014-2015 şi în roluri acordate de regizorii de film, se arată în comunicat.

La ediţia din 2013 a Audiţiei Naţionale, zece tineri actori au primit ca premiu şansa de a lucra pe scena unui teatru important din Bucureşti, alături de actori consacraţi. Pe 10 octombrie, Teatrul Mic, în coproducţie cu Teatrul de Comedie, a prezentat în sala Teatrului Foarte Mic premiera spectacolului „Numele” de Jon Fosse, în regia lui Vlad Cristache. Câştigătorii Ana Bianca Popescu, Aida Avieriţei, Cezar Grumăzescu şi Bogdan Nechifor s-au întâlnit pe scenă cu actorii Ana Ciontea şi Gheorghe Visu. Teatrul Bulandra şi Teatrul Metropolis pregătesc în prezent un spectacol care are în distribuţie o parte dintre tinerii actori premiaţi la Audiţia Naţională 2013. Premiera, în regia lui Bobi Pricop, va avea loc în luna noiembrie.

Audiţia Naţională este organizată de UNATC „I.L. Caragiale” Bucureşti, în parteneriat cu ArCub, Teatrul Bulandra, Teatrul de Comedie, Teatrul Metropolis, casele de producţie Libra Film Productions, 4 Proof Film şi beneficiază de tot suportul necesar pe care aceste instituţii le pot pune la dispoziţie, potrivit comunicatului citat. AGERPRES