UNbreakable România, concurs naţional de securitate cibernetică pentru liceeni şi studenţi în perioada 16-18 octombrie 2020

Liceenii şi studenţii din România pot participa, în perioada 16-18 octombrie 2020, la concursul naţional de securitate informatică “UNbreakable România”, organizat de o companie specializată în securitate cibernetică, premiile competiţiei constând în gadgeturi în valoare totală de 750 de euro.

“La nivel global este o lipsă acută de experţi în securitate cibernetică, care se adânceşte pe zi ce trece. În acest context, în Luna Europeană a Securităţii Cibernetice, ne propunem să aducem în România un eveniment competiţie prin UNbreakable România şi, astfel, să oferim tinerei generaţii spaţiul unde să poată testa şi aprofunda cunoştinţele acumulate în şcoală în acest domeniu. Vizăm viitori specialişti în securitate cibernetică, de aceea am gândit această competiţie ca pe o oportunitate oferită tinerilor pasionaţi, pentru că astfel vor putea experimenta şi înţelege cum funcţionează o infrastructură şi, mai ales, cum să găsească vulnerabilităţi pentru a identifica mai apoi metode de protecţie în faţa atacatorilor cibernetici”, a declarat Andrei Avădănei, CEO Bit Sentinel.

Concursul de securitate informatică de tip “Capture de flag” are ca scop educarea noii generaţii de hackeri etici şi ghidarea acestora spre o carieră de succes în securitate cibernetică. Potrivit sursei citate, tinerii înscrişi în competiţie vor avea posibilitatea de a rezolva exerciţii de algoritmică, de apărare cibernetică, de răspuns la incidente şi investigaţii informatice, de identificare şi remediere a vulnerabilităţilor din sisteme IT într-un mediu controlat.

Participarea la competiţia UNbreakable România este individuală, iar înscrierea concurenţilor este gratuită, direct pe site-ul competiţiei. Bit Sentinel este coordonator tehnic al evenimentului.

Ne dorim ca această iniţiativă să vină în sprijinul mediului academic dar, mai ales, să fie o olimpiadă pentru elevi şi studenţi. Se vor face clasamente pentru liceele şi universităţile înscrise, pe lângă cele de judeţ. În acest mod, vom încuraja performanţa pentru tânăra generaţie, mai ales că România este o ţară cu foarte mult potenţial în ceea ce priveşte domeniul IT şi, în mod particular, securitatea cibernetică. Dezvoltarea tehnologică şi digitalizarea accelerată din 2020 aduc vectori noi de atac cibernetic pentru care trebuie construite în mod constant protecţii. Din acest motiv, este necesară implicarea activă în formarea noilor generaţii de specialişti în securitate cibernetică”, a completat Andrei Avădanei.

Concursul va premia primii trei cei mai buni participanţi care vor înregistra cele mai bune punctaje în urma competiţiei.

Iniţiativa UNbreakable România îşi propune să organizeze aceste concursuri naţionale periodic, pentru a motiva şi a încuraja tot mai mulţi tineri să se specializeze în acest domeniu de activitate. Competiţia se va desfăşura în primă fază la nivel naţional, urmând să fie organizate şi evenimente locale sau regionale. În urma tuturor evenimentelor se vor face clasamente pe licee, universităţi şi judeţ. AGERPRES