UNICEF propune crearea unei instituţii, în subordinea premierului, care să asigure respectarea drepturilor copilului

Reprezentantul UNICEF în România, Pieter Bult, a recomandat Guvernului crearea unei instituţii, în subordinea premierului, care să asigure respectarea drepturilor copilului şi a resurselor necesare.

“Există multe lucruri pe care le putem îmbunătăţi în viaţa copiilor. Această zi se suprapune cu foarte multe schimbări şi în România. Avem foarte multe schimbări, un nou guvern, alegeri în desfăşurare şi considerăm că această zi poate însemna un nou început. Considerăm că drepturile copilului trebuie să ajungă o prioritate pe ordinea de zi a Guvernului. Recomand să se înfiinţeze un consiliu, o instituţie care să se asigure de respectarea drepturilor copilului, în subordinea premierului. În această instituţie copiii să fie reprezentaţi. (…) Unul dintre drepturi este participarea copiilor în luarea deciziilor care îi privesc. Copiii nu pot vota, dar au părerile lor, ei gândesc diferit faţă de adulţi. Părerile lor trebuie luate în considerare, pentru a renunţa la stereotipuri”, a afirmat Pieter Bult, la Şcoala generală “Ferdinand I”, unde UNICEF a organizat o întâlnire cu elevii.

La evenimentul menit să marcheze Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului aproximativ 150 de elevi, cu vârste cuprinse între 9 şi 12 ani, au discutat despre cele 42 de drepturi ale copilului, le-au transpus în desene pe cutii din carton, din care au construit, la final, un zid simbolic al cărui mesaj a fost “#pentru fiecare copil, toate drepturile”.

Potrivit datelor furnizate de UNICEF, rata mortalităţii infantile era, în 1990, de aproximativ 27%. Deşi în prezent a ajuns la 6,4%, procentul este dublu faţă de media europeană. Rata mortalităţii neonatale s-a înjumătăţit în ultimul deceniu, dar rămâne încă cea mai ridicată din UE. Abandonul şcolar a scăzut de la 23% în 2002, la 16,4% în 2018, dar este încă ridicată faţă de media Uniunii Europene (10,6% anul trecut). 400.000 de copii sunt încă în afara sistemului de învăţământ şi 40% din adolescenţii de 15 ani înţeleg cu greu textul pe care îl citesc şi socotesc cu greu. “Această situaţie critică necesită un răspuns urgent şi un acord colectiv pentru a pune drepturile copilului mai sus pe lista priorităţilor politice”, a adăugat Pieter Bult.

Amfitrionul întâlnirii a fost Andreea Marin, ambasador UNICEF în România. “Nimic nu este mai important pentru omenire decât să asigure dreptul la o copilărie fericită celor mici. Obligaţia noastră este să avem grijă ca drepturile prevăzute în Convenţie să fie aplicate în totalitate pentru ca milioane de copii din întreaga lume să crească fericiţi şi sănătoşi şi departe de suferinţele care le pot tulbura copilăria”, a afirmat ea. AGERPRES