scoala-rural.jpgŞcoli care funcţionează în casele localnicilor sau în clădiri improprii sau care necesită reparaţii capitale, şcoli fără apă potabilă sunt doar câteva dintre problemele constatate de membrii unei comisii mixte formate din reprezentanţi ai Inspectoratului Şcolar Judeţean şi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iaşi care au efectuat controale la unităţile de învăţământ din judeţ pentru a evalua stadiul pregătirilor din mediul rural înaintea începerii anului şcolar.

Purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi, Marius Voicescu, a declarat că inspectorii evaluează stadiul pregătirii unităţilor de învăţământ din mediul rural verificările vizându-le, în principal, pe cele neautorizate. Conform acestuia, după prima săptămână de verificări, timp în care au fost efectuate 114 controale în unităţile de învăţământ din judeţul Iaşi, s-a constatat că lucrările de reparaţii curente sunt în derulare în majoritatea şcolilor.

Potrivit sursei citate, comisia care efectuează verificările a mai constatat că sunt şcoli care funcţionează în clădiri improprii, precum sunt casele ţărăneşti şi asta în comunele Ipatele, Popeşti, Ţibana, Şcheia. Clădiri de şcoli şi grădiniţe necorespunzătoare care necesită reparaţii capitale au fost descoperite în unele sate ale comunelor Gorban, Bohotin, Mogoşeşti, Movileni, Golăeşti.

În urma controalelor, susţine reprezentantul DSP, au fost găsite fântâni necorespunzătoare, fără perimetru de protecţie sau fără acoperiş. De asemenea, există localităţi în care s-au forat puţuri noi, dar nu sunt finalizate. Totodată, sunt în curs de racordare la reţeaua Apavital unităţile şcolare din comunele Gropniţa, Movileni şi Bohotin. Reprezentantul DSP Iaşi susţine că la sfârşitul săptămânii viitoare se vor încheia controalele, iar pe baza datelor centralizate se va stabili care şcoli şi grădiniţe vor fi autorizate.

În 2010, au fost controlate 1.009 obiective, dintre care 185 în mediul urban şi 824 în mediul rural, prilej cu care 835 de unităţi şcolare au fost autorizate, iar 174 nu îndeplineau condiţiile de autorizare, neasigurând apă potabilă curentă sau clădirile şi grupurile sanitare nu arătau corespunzător. AGERPRES