Uniunea Editorilor din România susţine că Ministerul Educaţiei că a lansat licitaţia pentru manualele de clasa a III-a şi a IV-a târziu şi că vor fi exista întârzieri la livrarea manualelor şi în anul şcolar viitor.

„Uniunea Editorilor din România, asociaţie profesională ce reuneşte principalele edituri de carte şcolară şi educaţională, protestează public împotriva modului total lipsit de interes cu care Ministerul Educaţiei tratează procesul de asigurare cu manuale şcolare, atât în format tipărit, cât şi în format digital. Cu toate că existau premisele pentru demararea achiziţiei de manuale la începutul anului 2021, Ministerul Educaţiei a lansat licitaţia pentru clasele a III-a şi a IV-a doar în data de 22.02.2021, oferind pentru elaborarea proiectelor de manuale şcolare o perioadă de timp total insuficientă: 28 de zile calendaristice! După alte două erate, perioada de depunere a proiectelor, pentru pachetul print+digital, a fost mărită la 42 zile calendaristice – o perioadă foarte scurtă pentru realizarea unor manuale de calitate corespunzătoare. (…) Drept urmare, încă un an şcolar cu întârzieri în livrarea manualelor”, susţin editorii într-un comunicat transmis presei.

Aceştia adaugă faptul că, deşi editurile au mobilizat „forţe considerabile” şi au depus ofertele la termenul propus – 5 aprilie, Ministerul Educaţiei încă nu a încheiat procesul de evaluare.

Potrivit UER, această întârziere, prelungită „nepermis de mult”, va genera efecte care vor „afecta grav” procesul de asigurare la timp a resurselor educaţionale atât de necesare în această perioadă.

„Timpul necesar tipăririi este mult scurtat, creând presiune pe tipografii şi pe lanţurile de aprovizionare cu materii prime (în special hârtie de tipar). În această perioadă, majoritatea agenţilor economici implicaţi (edituri, tipografii, firme de distribuţie, depozite de carte şcolară) vor fi afectaţi de lipsa de personal datorată perioadei de concedii estivale. Întrebare publică: oare când va înţelege Ministerul Educaţiei că achiziţia manualelor şcolare ar trebui să respecte un calendar previzibil, cu termene clare şi stricte?”, se mai arată în comunicatul de presă. AGERPRES